Tautas ticējumi 8. martam: ko nedrīkst un ko pat vajag darīt šajā dienā, lai laime būtu ar tevi

Kāpēc šajā dienā nedrīkst ieviest mājā kārtību un nogalināt zirnekļus?

8. martā tiek atzīmēta Polikarpa diena. Pareizticīgie kristieši piemin mocekli Smirnas Polikarpu, kurš bija bīskaps un arvien tiek uzskatīts par kristīgās ticības izplatītāju visā Āzijā.

Tautā šīs dienas svētki tika dēvēti kā “Skābās meitenes” diena. Tika uzskatīts, ka meitene, kura līdz Masļeņicai nav apprecējusies, vēl ilgi nevarēs uzsākt laulības dzīvi. Tas bija saistīts ar to, ka saderināšanās un laulības līdz Lieldienām nebija atļautas.

Svētku vēsture

Svētais Polikarps bija apustuļa Jāņa skolnieks. Viņš agri kļuva par bāreni un viņu adoptēja kāda kristiešu sieviete vārdā Kallista, kura viņu audzināja saskaņā ar ticību Dievam. Kad sieviete nomira, Polikarps izdalīja visus viņas īpašums nabagajiem un uzsāka ļoti stingru dzīvesveidu, sevi daudzos aspektos ierobežojot. Svētais kļuva par Smirnas pilsētas bīskapu, kura tolaik atradās mūsdienu turku pilsētas Izmiras vietā.

Kad Polikarps kļuva par bīskapu, viņš sāka cīnīties ar gnosticismu un kļuva par vienu no cienījamākajiem kristiešu pārstāvjiem Mazāzijā. Svētais ap sevi sapulcināja daudz skolnieku, kuru vidū bija arī Irenejs, kurš sludināja Gallijā un Itālijā.

Viņš piedalījās strīdā par datumu, kad būtu jāsvin Lieldienas, bet baznīcas pārstāvji nevarēja vienoties un palika draugi. Kad Polikarpam bija 86 gadi, viņu apcietināja pagāni, kuri mēģināja viņu pārliecināt atteikties no kristietības. Tā kā Polikarps to atteicās darīt, viņam tika atņemta dzīvība.

Lasi vēl: Slavena dziedātāja pametusi Krieviju: ”Tiek lēsts, ka zvaigzne devusies uz Latviju”

Ko drīkst darīt šajā dienā

Šī diena vienmēr ir bijusi skumja neprecētajām meitenēm. Viņas skuma par to, ka tā arī nav spējušas atrast savu izredzēto. Lai nepavadītu dienu sliktā noskaņojumā, viņas aicināja draudzenes un mēģināja pieburt līgavaiņus. Uz šādām pasēdēšanām līdzi ņēma skābās mīklas pīrāgus.

Ieraugot mēnesi, meitenei vajag apgriezties uz riņķi un lūgt, lai mēness atsūta viņai saderināto. Pēc suņu riešanas noteica, no kura virziena nāks topošais vīrs.

Ko nedrīkst darīt šodien – lasi tālāk

COMMENTS

Leave a Comment