Vasaras karalis – arbūzs! Deviņas radošas idejas, ko ar to iesākt

4. Uztaisiet arbūzu uzkodas! Sagrieziet kubiciņos arbūzu un fetas sieru, caurduriet ar iesmiņu, rotājiet ar piparmētru lapām un balzamiko mērci. Iesmiņus var papildināt arī ar kazenēm.

5. Pagatavojiet arbūzu sangriju! Arbūzu sangrijai nepieciešams: 2,5 kg nomizota arbūza bez sēkliņām, 60 ml citronu sulas, 750 ml atdzesētā sausā sarkanvīna, 3 apelsīni, sagriezti šķēlēs, ledus kubiciņi un piparmētras. Ja vēlas, sangrijai var pievienot atdzesētu gāzēto ūdeni vai citu bezalkoholisko dzērienu. Puskilogramu arbūza sagrieziet kubiņos, atlikušos 2 kg sablendējiet ar citronu sulu, iegūto masu lielā traukā samaisiet kopā ar vīnu, pievienojiet arbūza kubiņus un apelsīna šķēles, ielieciet ledusskapī uz dažām stundām, pirms pasniegšanas pievienojiet gāzēto ūdeni (ja vēlaties), ledu, rotājiet ar piparmētru lapām.

6. Sagatavojiet arbūzu salsu! Ar šādu salsu var lieliski papildināt grilētas zivis, gaļu un citus pamatēdienus – sagrieziet arbūzu smalkos kubiņos, pievienojiet tam sarkano sīpolu, piparmētru, bazilika un pētersīļu lapiņas, kādu smalki sagrieztu eksotisku augli, piemēram, mango, kivi vai ananasu. Pārlejiet visu ar saldenu vai asu mērci (piemēram, mērci no laima, medus un halapenjo pipariem).

7. Dzeriet krēmīgu arbūza kokteili! Sablendējiet arbūzu vienādās daļās ar kokosriekstu pienu, pievienojiet kokteilim medu, vaniļas vai agaves sīrupu. Starp citu, šis ir lielisks piena kokteiļa variants vegāniem.

8. Pasniedziet arbūzu kūciņu vietā! Sagrieziet arbūzu kūciņu formas gabalos (piemēram, izmantojot mazās kēksu formiņas). Pagatavojiet krēmu no maskarpones vai cita krēmsiera, pievienojot sieram pavisam nedaudz vaniļas ekstrakta un kanēļa, kas dos dabīgu saldumu. Rotājiet arbūza gabaliņus ar krēmu, un pasniedziet “viltotās” arbūzu kūciņas!

9. Uztaisiet arbūza gaspačo! Sablendējiet atdzesētu arbūzu, pievienojiet tam laima vai citrona sulu un sagrieztu baziliku.

Izvēloties arbūzu, svarīgi atcerēties, ka tas satur maz kaloriju, taču visas arbūza kalorijas veido cukurs – 100 grami šī augļa satur sešus gramus cukura, tāpēc, apēdot puskilogramu arbūza, mēs apēdam arī 5 tējkarotes cukura, turklāt arbūzā ir maz šķiedrvielu un, ēdot arbūzu, cukura līmenis organismā paaugstinās ļoti strauji. Šo iemeslu dēļ ir pat labāk, ja sulīgo vasaras skaistuli baudām kopā ar citiem ēdieniem vai pasniedzam desertā – citu produktu šķiedrvielas, olbaltumvielas un tauki kavēs arbūzā esošā cukura uzsūkšanos. Protams, arī ēdot arbūzu, jāatceras mēra sajūta, taču noteikti ir vērts paeksperimentēt un arbūzu izmantot arī mazāk ierastos veidos!

Avots: leta.lv

Leave a Comment