Vai tiešām bieži mazgāt matus ir tik kaitīgi?

Diezgan izplatīts ir viedoklis, ka mazgāt matus ar karstu ūdeni biežāk kā reizi nedēļā ir kaitīgi: mati ātrāk taukojas, sāk izkrist, parādās blaugznas utt. Par laimi, tā tas nav. Taču ir lietas, ko patiesi nedrīkst darīt.

Nedrīkst matus ziepēt ar ziepēm, kas ir ļoti sārmainas, un lietot sliktas kvalitātes šampūnus. No šampūniem jāizvēlas tikai tādi, kas paredzēti biežai lietošanai.

Lai stimulētu asinsriti galvas ādā, pirms mazgāšanas mati rūpīgi un enerģiski jāizķemmē. Ja mati ir pārāk sausi, galvas ādā var ierīvēt dadžu, linu, saulespuķu vai kaņepju eļļu.

Nav vēlams pārāk karsts ūdens – 50–55 grādi ir tas, kas vajadzīgs.

Savukārt šampūnu vispirms ieteicams izšķīdināt nelielā daudzumā ūdens un tikai tad iejaukt matos – tā šampūna iedarbība būs maigāka un vienmērīgāka.

Pēc mazgāšanas mati rūpīgi jāizskalo (var izmantot kādu speciālu līdzekli vai augu uzlējumu). Bet matu mazgāšanas noslēgumā ir vērts saņemt dūšu un palikt galvu zem auksta ūdens dušas – mati kļūs daudz spodrāki, un arī galvas ādas apasiņošana uzlabosies.

Pēc mazgāšanas matiem visā to garumā uzziež balzamu vai kondicionieri.

Nekad nevajag iet gultā slapjiem matiem un nevajag tos slapjus ķemmēt – matiem jāļauj izžūt, un vislabāk, ja tie izžūst paši bez fēnošanas. Visbeidzot – matus drīkst mazgāt tik bieži, cik tas nepieciešams.

Leave a Comment