Trauslu kaulu slimība – osteoporoze. Kas par to jāzina?

Kaulu sistēmu var salīdzināt ar mājas nesošajām sienām un ēkas pamatiem: ja tie stipri – stipra un stabila ir visa celtne.

Tāpēc noderīgi šo to vairāk zināt par kaulu biežāko kaiti – osteoporozi. Kāpēc tā veidojas, un vai no tās var izvairīties?

Vai osteoporozi var pārmantot?
Osteoporozi mēdz dēvēt arī par kluso epidēmiju, jo sākotnēji šai kaitei nav nekādu ārēji pamanāmu simptomu. Gūžas kaula vai potītes lūzums, iespējams, ir pirmās osteoporozes pazīmes. Osteoporoze var būt iedzimta, jo 80% kaulu izturības tiek pārmantota un tikai 20% atkarīgi no uztura un dzīvesveida. Tātad, ja mātei ir osteoporoze, visticamāk, tā būs arī bērnam. Nākamais šīs slimības riska faktors ir nepietiekams kalcija daudzums uzturā. Kaulus bojā arī smēķēšana un pārmērīga alkohola lietošana.

Visbiežāk osteoporoze attīstās, organismam novecojot. Turklāt sievietēm ir daudz lielāks risks saslimt nekā vīriešiem, jo sievietes kaulu masa ir mazāka un pēc menopauzes iestāšanās olnīcas vairs neizstrādā estrogēnus – hormonus, kas spēcina kaulus. Risks saslimt ar osteoporozi pastāv arī tad, ja ar kalciju nabadzīgs uzturs bijis bērnībā, pusaudža gados vai vēlāk, jaunībā. Osteoporoze apdraud arī tievos, tos, kas maz ēd un kuri daudz vingro.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment