Svaigi spiestas dārzeņu sulas. Dažas garšo īpatnēji, bet, uh, cik veselīgas!

Ar veikalā nopērkamajām sulām, kas lielākoties ražotas no konservantiem, labākajā gadījumā var remdēt slāpes, bet ne atveseļot organismu. Šis uzdevums ir pa spēkam tikai svaigi spiestām sulām.

Burkānu sula
Burkānu sula ir viens no labākajiem līdzekļiem pret čūlu un vēzi un absolūti nepieciešama virsnieru un dzimumdziedzeru slimību ārstēšanai. Tai viegli padodas izdziedēt arī ādas kaites (dermatītus) un zarnu gļotādas vainas (kolītu). Turklāt burkānu sula lieliski der par pamatu dažādiem sulu maisījumiem.

Tā rosina apetīti, uzlabo gremošanu, zobu struktūru, piena kvalitāti bērna zīdīšanas laikā, tā ieņem trešo vietu (aiz ķiploka un sīpola) fitoncīdu iedarbības efektivitātes ziņā: 500 g sulas dienā spēj pilnībā dezinficēt organismu, paaugstina pretošanās spējas pret dažādām kakla, acu, deguna blakusdobumu, elpošanas sistēmas infekcijām un attīra aknas no aizsprostojumiem.

Pētersīļu sula
Pētersīļu sulai piemīt īpašības uzturēt skābekļa maiņas procesus, virsnieru un vairogdziedzera funkcijas. Tā stiprina asinsvadus, ir teicams līdzeklis pret uroģenitālās sistēmas kaitēm (akmeņiem), bet īpaši laba pret acu slimībām.

Pētersīļu sulas iedarbība ir viena no visspēcīgākajām, tāpēc to var lietot ne vairāk kā 30–60 g vienā reizē. Regulāri lietojot, sajauktu ar biešu (vai burkānu) un gurķu sulu, tiek mazinātas menstruāciju spazmas. Sulas lietošanas laikā jāatsakās no gaļas, cieti un cukuru saturošiem produktiem.

Biešu sula
Biešu sula ir veselīga hipertoniķiem, sirdsslimniekiem, visiem, kas sirgst ar asinsvadu sistēmas kaitēm. Sulas sastāvā esošais hlors attīra aknas, žultspūsli un nieres, stimulē limfas atteci visā ķermenī.

Tā ir pati vērtīgākā hemoglobīna līmeņa paaugstināšanai un asins sastāva uzlabošanai. Īpaši veselīga sievietēm – ieteicams izdzert vismaz 500 g biešu un burkānu sulas kokteiļa dienā. Pārāk lielas biešu sulas devas var izraisīt attīrīšanās reakciju – galvas reiboni vai sliktu dūšu. Pilnīgi pietiek ar 200–300 g sulas dienā, bet biešu sulas lietošana jāsāk ar 2–3 ēdamkarotēm.

Nedrīkst aizmirst, ka vispirms svaigi spiestai biešu sulai obligāti 2 stundas jānostāvas.

Gurķu sula
Pateicoties augstajam kālija saturam, gurķu sula ir ļoti veselīga pret augstu un zemu asinsspiedienu; tā palīdz arī, ja ir slikts zobu un smaganu stāvoklis.

Maisījums ar biešu un burkānu sulu (attiecībā 3:10:3) atvieglo stāvokli reimatisma un dzimumsfēras slimību gadījumā, attīra žultspūsli un aknas. Savukārt, sajaukta ar burkānu un salātu sulu, tā ir efektīva pret ādas kaitēm. Jāņem vērā, ka gurķis ir arī viens no labākajiem urīndzenošajiem līdzekļiem. Vēl gurķu sula veicina matu augšanu, kā arī novērš nagu slāņošanos, kas rodas palielināta silīcija un sēra satura dēļ (īpaši maisījumā ar burkānu, spinātu un salātu sulu).

Kāpostu sula
Kāpostu sulai piemīt organismu attīrošas un notievēšanu veicinošas īpašības. Turklāt tai ir ļoti interesanta iedarbības mehānika – kāpostu sula sadala zarnu traktā uzkrājušos pūšanas produktus, kurus var izvadīt, izmantojot klizmu.

Ieteicams izdzert prāvāku devu burkānu un spinātu sulas, bet pēc tam – lielāku daudzumu kāpostu sulas. Savukārt maisījumā ar burkānu sulu veidojas lielisks ar C vitamīnu bagātīgs dzēriens, kas īpaši ieteicams smaganu infekcijas gadījumā.

Kāpostu sulai nedrīkst pievienot sāli – tad tā zaudē savas dziednieciskās īpašības.

Kartupeļu sula
Svaigi spiesta kartupeļu sula ir nepārspējams ādas “traipu tīrītājs”. Maisījumā ar burkānu un selerijas sulu tā labi palīdz pret gremošanas traucējumiem un nervu kaitēm, bet, sajaukta ar burkānu sulu, attīra organismu.

Leave a Comment