Stipri, bet trausli: vīriešu traumatisma biežākie cēloņi

Medības, smags darbs un savstarpējo attiecību skaidrošana ar ieročiem – vēsturiski vīrieši biežāk nekā sievietes guvuši dažādas traumas. Izaicināt uz divkaujām mūsdienās vairs nav pieņemts, taču galvas un muguras traumas, ribu lūzumus, deguna un žokļa savainojumus, kā arī traumētas rokas un kājas vīrieši gūst gluži ikdienišķās situācijās.

“Vīriešu traumatismam ir vairāki cēloņi: vīrieši biežāk strādā bīstamās profesijās, vīriešiem biežāk nekā sievietēm raksturīga pārgalvīga rīcība, un viņi nereti ir nevērīgāki pret drošības prasībām. Arī traumu klāsts, ko gūst vīrieši, mēdz būt krietni plašāks. Viņi vēlas būt drosmīgi un nepārspējami, taču nevērība pret drošības prasībām un nevajadzīga riskēšana nav drosmes pazīme. Viebiežāk tas ir taisnākais ceļš pie ārsta,” pauž “Euroaptiekas” aptieku tīkla kvalitātes vadītāja Zane Melberga.

Bīstamākās traumas – pārgalvības dēļ

Sacensības gars motivē un attīsta, taču autosatiksmē, ūdenstilpnēs un aktīvajā atpūtā tas ir lieks. Cenšoties pierādīt savu pārākumu, bet nenovērtējot spēkus, prasmes un situāciju, tiek gūtas ļoti bīstamas traumas. Lekšana uz galvas ūdenī, nevērība ūdenssportā, ceļu satiksmes noteikumu neievērošana, ātruma pārsniegšana, braukšana reibumā, drošības jostu nelietošana noved pie smagām traumām, invaliditātes un visai liela mirstības risku. Vasarā, sarosoties aktīvās atpūtas mīļotājiem, ik dienu Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā pēc medicīniskās palīdzības ar dažādām traumām vēršas desmitiem cilvēku. Liels skaits traumu tiek gūts, krītot no velosipēdiem, skrituļslidām, skeitborda dēļiem, ar kuriem daudzi, galvenokārt vīrieši, brauc bez aizsargekipējuma.

Raksta turpinājums nākamajā lapā!

Leave a Comment