Slēptā hipertonija. Mūsdienās arvien izplatītāka – kā atpazīt?

Slēptā hipertonija ir mūsu laikmeta nelaime. Statistika liecina, ka asinsspiediena rādītājs, kas atbilst 130–135/80–85 mm dzīvsudraba staba, ir aptuveni 13% visas planētas iedzīvotāju.

Saprotams, ka šie cilvēki neuzskata sevi par slimiem un nelieto nekādus preparātus, jo saskaņā ar jaunākajām Pasaules veselības organizācijas rekomendācijām optimāla ir tieši zemākā šīs normas robeža – 130/80 mm Hg staba.

Taču amerikāņu zinātnieku pētījumi pierādījuši, ka patiesībā augstākā šo skaitļu robeža cilvēkam ir bīstama – aterosklerozes, sirds išēmiskās slimības vai pat insulta attīstības risks salīdzinājumā ar hipotoniķiem pieaug vairākas reizes.

Novērojumi ļāvuši secināt, ka vīriešiem, vecākiem par 65 gadiem ar šādu “paaugstināti normālu” asinsspiedienu sarežģījumi rodas 25%, bet sievietēm – 18% gadījumu.
Pētījuma autori iesaka visiem gados vecākiem cilvēkiem, kuriem ir nedaudz paaugstināts arteriālais spiediens, nekavējoties pievērsties savai veselībai. Taču tas nenozīmē, ka tūlīt pat jāsāk lietot spiedienu pazeminošus līdzekļus, jo to blakusiedarbība var veicināt slēptās hipertonijas sarežģījumus. Toties diēta, organisma (un tātad arī asinsvadu) fiziskais treniņš, atteikšanās no alkohola un smēķēšanas dos ļoti būtiskus rezultātus.

Leave a Comment