Septiņi dabīgi līdzekļi, kas palīdzēs no piemājas dārza atbaidīt ērces

3. Uzstādi barjeru

Ērcēm patīk atrasties vidē, kur mežs satiekas ar zālienu. Atbrīvojoties no aizauguša zāliena šajā zonā – to norobežojot no dārza, ir iespējams pasargāt sevi no ērču invāzijas. Lai izveidotu mākslīgu robežu, var izmantot dažnedažādus materiālus.

Ņem vērā, ka starp zālienu un mežu noteikti jābūt vismaz vienu metru lielam attālumam. Robežšķirtni var veidot no smiltīm vai zāģu skaidām. Šajā sakarībā pat veikts pētījums, kura ietveros noskaidrots, ka labākais ērču atbaidītājs ir zāģu skaidas – vislabākās izrādījās tieši ciedrkoka skaidas.

4. Apkārt zālienam izveido taciņu, pa kuru ir neērti staigāt basām kājām

Lai arī nav īpaši patīkami staigāt pa raupjām un grubuļainām virsmām ar plikām kājām, tā var atbrīvoties no ērču klātbūtnes. Izrādās, ka ērcēm nepatīk šķērsot plašas, horizontālas un grubuļainas virsmas, tādas kā grants un koka dēļu vai skaidu celiņus. Izkaisi minētos materiālus gar teritorijas žogu un izvairies no ērču ienākšanas savā piemājas dārzā.

5. Malkai jābūt kārtīgi sakrautai vienuviet

Viena no ērču mīļākajām uzturēšanās vietām ir nekārtīgas malkas kaudzes, kas sniedz šīm radībām nepieciešamo ēnu un mitrumu. Kārtīgi sakraujot malku, izdosies izvairīties no ērču vairošanās šādās vietās, kā arī sakrauta malka ātrāk izžūs salīdzinājumā ar uz zemes izmētātu.

6. Padari vidi saulaināku

Jau iepriekš minēts, ka ērču mīļākās uzturēšanās vietas ir tumšā un mitrā vidē, kā arī aizaugušās vietās. Noteikti nebūs līdzēts tik vien kā ar kārtīgas malkas kaudzes sakraušanu, nāksies izzāģēt nokaltušos kokus, sausos zarus un jaunos nevēlamos dzinumus. Padarot “drošo zonu” pēc iespējas saulaināku, krasi samazināsies iespējamība tajā nokļūt ērcēm.

7. Izmanto organiskos pesticīdus

Kā mēs zinām, daži augi spēj lieliski atbaidīt ērces un tos pārnēsājošos dzīvniekus, to palīdz darīt arī organiskie pesticīdi. Ķiploks, kas atgaiņā odus, palīdz aizbaidīt arī ērces. Mājas apstākļos var pagatavot vienkāršu līdzekli, ar kuru apsmidzināt pagalmu vai dārzu.

Spreja pagatavošanai nepieciešamas četras ķiploka daiviņas, ēdamkarote minerāleļļas, tējkarote trauku mazgājamā līdzekļa un ūdens.

1. Ar ķiploku spiedes vai gaļas āmuriņa palīdzību samīci ķiploka daiviņas, pievieno tām minerāleļļu, ļauj šim savienojumam pastāvēt aptuveni vienu dienu.

2. Caur sietiņu nokās ķiploku gabaliņus un atlikušajai minerāleļļai, kurā iesūcies ķiploku aromāts, pievieno tējkaroti trauku mazgājamā līdzekļa un divas glāzes ūdens.

3. Šādā veidā tiek iegūts koncentrāts, kas pirms izsmidzināšanas vēl jāatšķaida. Uz divām glāzēm ūdens pievieno divas ēdamkarotes koncentrētās mikstūras.

4. Pirms lietošanas līdzeklis labi jāsakrata. Pirms plašākas izmantošanas uzsmidzini līdzekli pāris augiem, lai pārliecinātos, ka tie neiet bojā. Ja nākamajā dienā novēro dzelti vai nolaidušās lapas, pievieno līdzeklim vēl glāzi ūdens.

Leave a Comment