“Sausās acs sindroms”. Vai var iztikt bez aptiekas līdzekļiem?

Visos šajos gadījumos jālieto aptiekā nopērkamie pilieni un ziedes, kas asaru vietā novērš visas šīs problēmas. Tāpēc gribot negribot jāatzīst, ka bez asarām neiztikt.

Starp citu
Pastāv uzskats, ka ar vai bez iemesla 2–3 reizes mēnesī raud 74% sieviešu un 20% vīriešu. Tiesa, stiprais dzimums par šo savu vājību nerunā un lielākoties to noliedz.

No sāpēm raud 36% sieviešu un 25% vīriešu. No mīlestības un ar to saistītiem pārdzīvojumiem – 41% sieviešu un 22% vīriešu.

Kāpēc sievietes raud biežāk un labprātāk? Izrādās, lieta nav ne sievišķībā, ne vīrišķībā, bet gan sievietes un vīrieša organisma bioķīmijā. Sievietes raudulīgākas padara asinīs esošais hormons prolaktīns, kas ir atbildīgs ne tikai par prasmi nobirdināt asariņu, bet arī par piena laktāciju bērna zīdīšanas laikā. Savukārt vīriešiem raudāt traucē hormons testosterons, kas bremzē asaru šķidruma uzkrāšanos.

Kā raud zīdaiņi
Vēl neprazdams runāt, mazulis ir pilnībā apguvis raudāšanas valodu. Tiesa, zīdaiņi raud bez asarām. Lai gan asaru dziedzeri darbojas kops piedzimšanas brīža, šķidrumu tie izstrādā pavisam nedaudz – tā pietiek tikai acu mitrināšanai un to aizsargāšanai no infekcijām. Bet, kad bērni ir paaugušies, asaras viņiem var birt kā pupas – tādā veidā viņi noņem emocionālo spriedzi.

Leave a Comment