Sāp zobs, bet līdz dakterim jāgaida! Kā sev palīdzēt ar dabas līdzekļiem?


Nav nekā briesmīgāka par zobu sāpēm, īpaši, ja tās sākas naktī. Labi, ja tādā reizē pie rokas ir kāds ar gudru ziņu iepriekš sarūpēts vai pagatavots līdzeklis.

Kalmju uzlējums: ēdamkaroti sasmalcinātu sakņu aplej ar glāzi vēsa vārīta ūdens, 14 dienu nostādina. Skalo mutes dobumu, ja sāp zobs vai ir mutes dobuma iekaisums.

Baldriāns: 20 pilienu tinktūras atšķaida ar ūdeni un skalo mutes dobumu 2–3 reizes dienā. Baldriāna lapiņas var ielikt starp zobu un vaigu – tas mazinās sāpes.

Ananasu sula: mazina zobu sāpes un noņem uztūkumu pēc zoba izraušanas.

Krustnagliņas: nelielu vates tamponiņu samitrina krustnagliņu eļļā un ieliek zoba caurumā. Var paturēt mutē starp vaigu un sāpošo zobu pāris sasmalcinātu krustnagliņu.

Sinepes: lai sāpes pārietu, jākošļā sinepju sēklas.

Raudene: lai mazinātu sāpes, 2–3 pilienus raudeņu ēteriskās eļļas iepilina zoba caurumā. Sauju sīki sasmalcinātu lakstu aplej ar glāzi augu eļļas, nedēļu nostādina siltā vietā, izmanto tādai pašai procedūrai.

Izops: 30 g sasmalcinātu lakstu aplej ar 300 ml ūdens, nostādina, piepilina dažus pilienus etiķa un lieto mutes dobuma skalošanai.

Blīvā skābene: sāpošajam zobam uzliek gabaliņu skābenes.

Sīpols: sīki sasmalcinātu sīpolu ietin marles gabaliņā un ieliek mutē iepretī sāpošajam zobam.

Linsēklas: vaigam pieliek maisiņu ar karstām linsēklām.

Melisa: 4 ēdamkarotes lakstu aplej ar 2 glāzēm karsta ūdens, 4 stundas nostādina, tad izkāš un dzer pa pusglāzei pret stiprām sāpēm.

Propoliss: gabaliņu propolisa ieliek caurajā zobā, virsū uzliek vates tamponu. Tur 15–20 minūtes.

Biškrēsliņi: ēdamkaroti biškrēsliņu ziedu sajauc ar 2 ēdamkarotēm bērza pumpuru un sasmalcinātu ķiploka daiviņu. Košļā maisījumu, līdz sāpes pāriet.

Ceļteka: ar ceļtekas sulu ierīvē smaganas vai ar uzlējumu skalo mutes dobumu.

Pīlādzis: žāvētas pīlādža ogas sasmalcina pulverī, aplej ar verdošu ūdeni, masu iepilda blīva auduma maisiņā un pieliek sāpošajam zobam.

Bietes: sāpes mazina biešu sula vai uz sāpošā zoba uzlikts svaigas bietes gabaliņš.

Timiāns: 100 g lakstu aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, 30 minūtes nostādina siltā vietā, tad izkāš. Lieto mutes dobuma skalošanai.

Cigoriņi: ēdamkaroti žāvētu sasmalcinātu sakņu aplej ar glāzi nedaudz skābināta ūdens, 10 minūtes nostādina. Skalo mutes dobumu, ja ir stipras zobu sāpes.

Leave a Comment