Sāk apsvērt domu vakcinēt ne tikai cilvēkus, bet arī ŠOS! Pēta iespēju radīt “vakcīnas”

Slimo, turklāt reizēm pandēmiskā mērogā, ne tikai cilvēki vai dzīvnieki. Vēsture apliecinājusi un turpina apliecināt, ka arī augu pandēmijas ir nopietna problēma, pret kuru nevaram attiekties vieglprātīgi, ja vien arī nākotnē gribam par pieejamām cenām baudīt, piemēram, šokolādi vai apelsīnus.

Žurnāla “Discover Magazine” septembra numurā publicētajā stāstā Merilendas Universitātes virusoloģe Anne Elizabete Simona klāsta, kā kopā ar kolēģiem pēta iespēju radīt “vakcīnas” pret postošām kultūraugu slimībām, lai augļu koku pandēmijas varētu novērst jau pašā saknē, nevis cīnīties ar sekām, ziņo delfi.lv

Līdz šim, līdzīgi kā jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 pandēmijas laikā, speciālisti mēģinājuši tikt galā ar augu patogēnu ierosinātu slimību izplatību, inficētos augus izolējot, lai pasargātu veselos.

Lasi vēl: Kādreizējais LNT ziņu diktors Ivo Goldmanis kļuvis par bezpajumtnieku. Iemesls šokē

Daļu ārstē, miglojot ar pesticīdiem vai antibiotikām – atkarībā no situācijas. Taču šī ir cīņa ar sekām, un Simona uzskata, ka arī augu slimību jomā iespējama prevencija ar vakcinācijai līdzīgām metodēm. Ja paveicas, varbūt pat arī jau ļoti slimo augu izārstēšana.

Pandēmijas ik pa laikam smagi ietekmē kādus mums svarīgus kultūraugus. Piemēram, Itālijas dienvidos problēmas skārušas olīvkoku plantācijas, Rietumāfrikā no vīrusa izraisītas slimības pamatīgi cieš kakao koku audzētāji, raksta delfi.lv

Kā raksta “Discover Magazine”, lielā daļā gadījumu vienkāršu risinājumu nav, un slimību ierobežošana, kad tās jau ir izplatījušās, ir laikietilpīgs un dārgs process.

COMMENTS

Leave a Comment