Pieci mīti par augļiem. Pirmais: ēdīšu augļus, lai notievētu

Vasaras vidū gan dārzi, gan veikalu plaukti vai lūst no dažādu augļu pārbagātības, mudinot mūs vieglām uzkodām izvēlēties tieši svaigus augļus un ogas, jo tie ir veselīgi un vitamīniem bagāti kārumi.

Protams, augļi ir lielisks vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu avots, un tie ir viennozīmīgi jāiekļauj mūsu ēdienkartē, tomēr arī augļu ēšanā jāievēro mērenība. Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI skaidro piecus populārākos mītus par augļiem, ko der atcerēties, lai savu uzturu izveidotu sabalansētu!

1. mīts. Ēdīšu augļus, lai notievētu!

Augļi, protams, ir veselīgāks kārums par vairumu citu našķu, tomēr nevajag lolot lielas cerības, ka iekļaujot uzturā lielu daudzumu augļu, izdosies notievēt. Augļu galvenā uzturviela ir ātri pārstrādājami ogļhidrāti, kas tur atrodami glikozes, fruktozes un saharozes veidā, taču augļi nesatur gandrīz nemaz olbaltumvielu un tauku. Pirmajā brīdī šķiet lieliski – gards kārums, maz kaloriju, ēdu cik gribu un dzīvoju ar apziņu – esmu veselīgs! Bet diemžēl viss nav tik vienkārši, jo augļi būtībā ir ūdens, cukura un šķiedrvielu maisījums. Jā, viennozīmīgi, augļi ir veselīgi un organismam ļoti vajadzīgi, taču, ēdot augļus, neizdosies nodrošināt ilgstošu sāta sajūtu, turklāt augļu cukurs, ja tas netiks izmantots enerģijas ražošanai, ātri vien var pārvērsties liekajā svarā. Tāpēc realitāte ir samērā skarba – ja jūs negrasāties pēc augļu ēšanas doties uz trenažieru zāli, pie vecmāmiņas uz siena talku vai ar draugiem velobraucienā, nelolojiet ilūzijas, ka ēdot augļus, tievēsiet! Augļu diētas svaru nomest nepalīdzēs – tieši pretēji, dzīvosiet nemitīgā izsalkumā un īgnumā par to, ka cerētā rezultāta nav. Tieši tāpēc – ēdiet augļus, uzņemiet tajos esošos vitamīnus un minerālvielas, tomēr dariet to ar mēru, lai šie veselīgie kārumi tiešām sniegtu enerģiju, dzīvesprieku un vasarīgas garšas baudījumu, nevis vilšanos, ka no atvaļinājuma vasarnīcā neizdodas atgriezties ar ideālu figūru, jo ēdāt “tikai augļus”!

Par pārējiem mītiem lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment