Pētījums: Pērn vidējā mēneša darba alga Latvijā pieaugusi līdz 948 eiro

Pērn vidējā neto darba samaksa Latvijā pieaugusi par 6%, kas salīdzinot ar gadu iepriekš sasniegusi 948 eiro, liecina žurnāla “Kapitāls” sadarbībā ar personāla atlases uzņēmumu “CV-Online Latvia” veiktie Latvijas algu un atlīdzību pētījuma rezultāti.

“CV-Online Latvia” vadītājs Alvis Brodiņš, prezentējot pētījumu, atzina, ka pētījumā atklātā vidējā neto darba samaksa ir par aptuveni 22% augstāka nekā to atspoguļo oficiālās statistikas dati, taču starpība starp algu pētījumā un reālajos statistikas datos samazinājusies par trim procentpunktiem, kas var norādīt uz iedarbīgiem ēnu ekonomiku ierobežojošajiem pasākumiem. Pērn vidējās darba samaksas izmaiņas ietekmēja gan ekonomiskā izaugsme, gan arī minimālās algas pieaugums valstī un nodokļu reforma.

Brodiņš teica, ka vismaz puse no aptaujātajiem respondentiem saņem 850 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas. Pēc uzņēmumu pārvaldes veida neto alga straujāk gada laikā augusi valsts un pašvaldību sektorā, tostarp valsts kapitālsabiedrībās – gandrīz par 11%, sasniedzot 821 eiro, un vietējos privātā sektora uzņēmumos – gandrīz par 7%, sasniedzot 907 eiro.

Savukārt lielākās algas aizvien ir starptautiskos privātā sektora uzņēmumos – 1057 eiro jeb 4% pieaugums gada laikā. Tikmēr mazajos uzņēmumos atalgojums ir zemākais valstī – tur tas pieaudzis vien vairāk nekā par 5%. Tāpēc pēc izmaiņām Darba likumā, kamdēļ darba sludinājumos obligāti jānorāda atalgojums, mazajiem uzņēmumiem ir grūti konkurēt ar lielajiem uzņēmumiem.

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment