Pašlaik dūmu detektori ir retajam, bet drīz tie būs obligāti

Tikai 6% apdrošināto dzīvokļu un 16% apdrošināto ēku šobrīd ir aktīvi lokālie dūmu detektori vai detektori ar pults pieslēgumu apsardzes uzņēmuma sistēmai, liecina AAS “BTA Baltic Insurance Company” (turpmāk – BTA) apkopotie dati par nekustamā īpašuma apdrošināšanu.

2018. gada sešos mēnešos īpašuma apdrošināšanā noslēgto dzīvokļu apdrošināšanas polišu skaits sasniedzis 20 550. Tikai 6% jeb 1267 no apdrošinātajiem dzīvokļiem ir dūmu detektori, tostarp 3,5% jeb 720 dzīvokļiem ir lokāli dūmi detektori, savukārt 2,7% jeb 547 gadījumos tie darbojas ar pults pieslēgumu apsardzes uzņēmumam. No 13 500 ēku apdrošināšanas polisēm dūmu detektori ir ierīkoti 16% jeb 2175 gadījumos, tostarp lokāli dūmu detektori iekļauti 860 gadījumu, savukārt pieslēgums apsardzes uzņēmumam ir 1315 jeb 9,7% gadījumos.

“Vairākumā gadījumu tā ir mūsu pašu nevērība, un dzīve pēc principa “gan jau nekas nenotiks”. Tomēr, sekojot ziņām par milzīgajiem zaudējumu apmēriem ugunsnelaimju gadījumā, kad cilvēki faktiski zaudē visu iedzīvi un pat dzīvību, iespējams, daudzi noteikti aizdomājas, ka situācija varētu nebūt tik smaga, ja īpašums būtu labāk aprīkots un apdrošināts,” situāciju komentē BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš.

Pēc viņa vārdiem, ļoti būtiski ir ne tikai uzstādīt dūmu detektorus, bet arī iegādāties detektorus pie sertificētiem pārdevējiem un tos pareizi uzstādīt.

Nākamajā lapā varēsiet izlasīt raksta turpinājumu!

Leave a Comment