Ogas un augļi – sejai. Dārgu krēmu vietā lieliska kosmētika par santīmiem!

 

Nenodarīt kaitējumu

Skābes, ko satur augļi un ogas, var sakairināt ādu un izraisīt tās iekaisumu, tāpēc, lai izvēlētā līdzekļa iedarbība būtu maigāka, augļa vai ogu putriņai var pievienot olas dzeltenumu (ja āda ir sausa) vai baltumu (ja āda ir taukaina).

Obligāti jāņem vērā tas, ka maska var izraisīt alerģiju. Tāpēc, ja nav zināms, kāda būs izvēlēto augļu vai ogu reakcija, to iedarbība vispirms jāpārbauda – nedaudz pagatavotās masas jāuzziež, piemēram, rokas pamatnes iekšpusei un aptuveni 20 minūtes jāpagaida. Ja masa ādu nekairina un apsārtums neveidojas, to var uzziest sejai.

Maskas pagatavošanai var izmantot praktiski jebkurus augļus un ogas, taču obligāti jāņem vērā ādas tips un arī tas, kādu efektu gribas panākt.

Atrast savu kosmētiku
Ja āda ir normāla, bez ierobežojuma var izmantot jebkurus augļus un ogas, un parasti nekādu problēmu nemēdz būt. Bet, ja āda ir sausa, taukaina vai jaukta tipa, jāizvēlas tikai konkrētajam ādas tipam piemērotas maskas.

Masku var gatavot pēc savas individuālās receptes. Turklāt svarīgi zināt, ka no dažiem augļiem un ogām var pagatavot masku gan sausai, gan taukainai ādai – viss atkarīgs no masai pievienotajiem papildu komponentiem. Piemēram, taukainai ādai skābo augļu mīkstumam vai no tiem izspiestajai sulai ieteicams pievienot liesus skābpiena produktus (rūgušpienu, paniņas), kas ātri sausina ādu un sašaurina poras. Bet, ja āda ir sausa, var izmantot pilnpienu, medu, olīveļļu.

Cidonijas atsvaidzina, tonizē un viegli balina ādu.

* Nogatavojušos augļus sarīvē uz smalkās rīves, putriņu sajauc ar saldo krējumu un olas dzeltenumu, ja āda ir sausa, bet ar olas baltumu, ja āda ir taukaina.

Brūklenes un dzērvenes sašaurina poras un ārstē piņņu izsitumus. Šo ogu maskas īpaši ieteicamas taukainai ādai.

* Ēdamkaroti svaigi spiestas dzērveņu sulas uz pusēm sajauc ar medu (ja nav alerģijas). Ārstnieciskais kurss – 2–3 maskas nedēļā, kopumā ne vairāk kā 15 maskas. Pēc 2–3 mēnešu pārtraukuma kursu var atkārtot.

* Sauju brūkleņu saspaida putriņā un pievieno nedaudz cietes vai auzu miltus (1 daļa miltu uz 5 daļām ogu).

Vīnogas tonizē un atjaunina ādu. Vīnogu maska sevišķi veselīga plānai, jutīgai, sausai un vīstošai ādai. Ogu maska to ne tikai padarīs svaigu, samtainu un elastīgu, bet arī bremzēs krunciņu veidošanos.

* Tējkaroti biezpiena saberž ar tādu pašu daudzumu šķidra medus un pievieno 2 tējkarotes svaigi spiestas vīnogu sulas. Masku nomazgā ar aukstu ūdeni.

Smiltsērkšķu ogas baro un ārstē ādu – sašaurina poras, sadziedē brūcītes un noņem iekaisumu. Der jebkurai ādai.

* Svaigas ogas izberž caur sietiņu un pievieno tādu pašu daudzumu krējuma. Var izmantot arī svaigas saldētas ogas, tikai tad tās vispirms jāapplaucē ar verdošu ūdeni.

Plūmes baro un tonizē ādu.

* Ja āda ir sausa, ņem pusi olas dzeltenuma un rūpīgi sajauc ar ēdamkaroti plūmju sulas. Nomazgā ar siltu vārītu ūdeni, noskalo ar aukstu liepziedu uzlējumu (tējkarote ziedu uz pusglāzi verdoša ūdens).

* Lai pagatavotu barojošu masku taukainai ādai, ņem pilnībā nogatavojušos plūmi, novelk tai miziņu, saspaida un pievieno tādu pašu daudzumu sakulta olas baltuma. Nomazgā ar siltu ūdeni.

Avots: zacep.com

Leave a Comment