No 1.novembra iekļūt ārstniecības iestādē vairs nebūs tik viegli- būs jāveic šis!

Iekļūšanai ārstniecības iestādēs cilvēkiem būs jāveic Covid-19 ātrais antigēnu tests, paredz otrdien valdības atbalstītais Veselības ministrijas (VM) informatīvais ziņojums. Sistēmu plānots ieviest no 1. novembra.

Veselības ministra padomnieks Kaspars Bērziņš pastāstīja, ka ātrie antigēnu testi medicīnas iestādēs ir nozīmīgi, lai nodrošinātu, ka Covid-19 transmisija tajās nenotiek. Tādējādi plānots arī samazināt saslimušo vai mājas karantīnā esošo mediķu skaitu.

Bērziņš Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdienā” norādīja, ka testi būs bez maksas un tos paņems turpat pie ieejas ārstniecības iestādē. Ja tests būs negatīvs, tad varēs saņemt pakalpojumu. Ja tests būs pozitīvs, cilvēkam lūgs doties uz laboratoriju un nodot precīzāku testu, un tad doties pie ārsta, kad būs zināms tā rezultāts. Savukārt, ja pakalpojums ir neatliekams, cilvēks saņems veselības aprūpi, taču to darīs epidemioloģiski droši, ārstiem būs jāvelk arī speciālais apģērbs.

Lasi vēl: “Salauztās jūtas”: tuvāko dienu laikā 3 zodiaka zīmes sagaida sāpīga attiecību pārtraukšana

Ārstniecības iestādēm tiks piešķirts attiecīgi tik daudz testu, cik iepriekš bijis to apmeklētāju skaits. Būs nepieciešami nedaudz vairāk kā miljons testu mēnesī, lai apgādātu ģimenes ārstus, sekundārās ambulatorās aprūpes ārstus un zobārstus. Tas paredzēts valsts iestādēm.

Lai jauno sistēmu varētu ieviest, novembrī nepieciešami papildu 5,26 miljoni eiro. Plānots, ka sistēma ilgs līdz ārkārtējās situācijas beigām – 11. janvārim. Tādēļ no 1.decembra līdz 2022.gada 11.janvārim vajadzēs vēl 7,13 miljonus eiro, ziņo lsm.lv

Tāpat plāno rīkoties arī ar Neatliekamā medicīnas palīdzības dienesta (NMPD) izsaukuma laikā, veicot cilvēkam ātro antigēnu testu. No 26. oktobra līdz 19. novembrim NMPD testēšana tiks nodrošināta no Austrumu slimnīcas ziedotajiem 10 000 testiem, izmantojot vidēji 400 antigēnu testu dienā. Savukārt no 20. novembra līdz nākamā gada 11. janvārim NMPD būs nepieciešami 21 600 antigēni testi (vidēji 400 testi dienā atlikušajām 54 dienām), kurus saņems no Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra.

Plašāk ātros testus plāno lietot arī skolā

Turpini lasīt nākošajā lapā

COMMENTS

Leave a Comment