Mājās gatavotie ārstnieciskie etiķi

Parasto galda etiķi var nopirkt jebkurā pārtikas preču veikalā, taču to lietot ārstniecībai nav vēlams, jo tiek ražots no sintētiskas vielas – etiķskābes. Neder arī pārdošanā esošie ābolu, vīnogu un citi etiķi, kas patiesībā ir tā pati etiķskābe, tikai atšķaidīta un ar aromātisku vielu piedevām.

Īsts etiķis tiek gatavots no dabiskiem produktiem: āboliem, ķiršiem, vīnogām, upenēm… Vislabāk, protams, etiķi pagatavot pašiem mājas apstākļos, turklāt to izdarīt nav nemaz tik sarežģīti.

Ābolu etiķis
Ābolus rūpīgi nomazgā un ar visu mizu sarīvē uz smalkās rīves vai samaļ gaļas maļamajā mašīnā. Iegūto biezeni (800 g) pārliek traukā ar platu kaklu, piemēram, trīs litru burkā, pievieno litru silta ūdens, 10 g rauga, 20 g sakaltušas rupjmaizes, 100 g medus vai cukura. Trauku 10 dienas tur atklātā siltā tumšā vietā, 2–3 reizes dienā samaisot saturu ar koka karoti. Pēc tam izkāš, pārsedz ar tīru kokvilnas vai divkārt salocītu marles salveti un uz 2–3 mēnešiem noliek siltā telpā. Etiķis ir gatavs, kad rūgšanas process beidzies un šķidrums kļuvis gaišāks. Tad to pārlej stikla pudelēs un cieši aizkorķē (var pat aizvaskot) un uzglabā tumšā vēsā vietā.

Lai arī tautas medicīnā vispopulārākais ir tieši ābolu etiķis, dziednieciskas īpašības piemīt arī no citiem augļiem un ogām gatavotiem etiķiem. Piemēram, aveņu etiķis, atšķaidīts minerālūdenī, palīdz saaukstēšanās gadījumos, upeņu etiķis – pret paaugstinātu asinsspiedienu, plūmju etiķis uzlabo kuņģa darbību, bet ķiršu etiķis nomierina nervus.

Lasi vēl: Kāpēc uzklāt uz nagiem nedaudz etiķa? 10 padomi nevainojamam mājas manikīram

Ogu etiķi
Arī ogu etiķa pagatavošanas recepte ir vienkārša. Nomazgātas un putriņā saspaidītas ogas ieliek trīs litru burkā, pievieno 1,5 litrus ūdens un 200 g cukura. Burkas kakliņu pārsedz ar vairākās kārtās salocītu marles salveti un uz 2 mēnešiem noliek ēnainā siltā vietā (lai neveidotos garoziņa, saturu regulāri samaisa). Kad rūgšanas process beidzies, pārlej pudelēs un, stingri aizkorķētas, uzglabā ledusskapī.

Un vēl. Dažkārt, gatavojot etiķi, to balina, filtrē vai pat destilē. Rezultātā etiķis kļūst gaišāks un caurspīdīgāks, taču tajā ir samazinājies vērtīgo vielu (vitamīnu, fermentu, mikroelementu u.c.) daudzums, un tas nozīmē, ka samazinājušās arī dziednieciskās īpašības.

Daudz vērtīgāks ir etiķis, kas saglabājis dabisko duļķainumu, tumšo krāsu, nosēdumus un pat gļotaino plēvīti virspusē. Starp citu, tieši šī plēvīte ir pats vērtīgākais – tās apbrīnojamā iedarbība spēj līdzēt, kad citi līdzekļi ir bezspēcīgi. Piemēram, tējkaroti etiķa plēvītes dod slimniekam, kas sirgst ar akūtu infekcijas slimību, to var lietot, ja ir sāpes locītavās vai ādas izsitumi. Taču etiķa plēvīte ir visai kaprīza un reizēm var aiziet bojā tikai no tā, ka trauks pārlikts no vienas vietas citā.

Ārstēšanās ar etiķi
Pret kailēdi: kokvilnas drāniņu samitrina neatšķaidītā ābolu vai ogu etiķī, pieliek ēdei un apsaitē. Pēc dažām minūtēm dedzinošā sajūta un nieze pazudīs. Procedūru atkārto ne retāk kā 6 reizes diennaktī (arī naktī).

Pret vēnu varikozi: 2 reizes dienā – no rīta un vakarā – kājas ierīvē ar neatšķaidītu ābolu vai ogu etiķi. Ja kājas sāp, tās vispirms aptin ar neatšķaidītā etiķī samitrinātu drānu, tad frotē dvieli. Pēc tam 30 minūtes mierīgi jāpaguļ, paliekot zem kājām, piemēram, spilvenu. Ārstēšanās kurss – sešas nedēļas.

Pret angīnu: glāzē karsta vārīta ūdens izšķīdina ēdamkaroti medus, pievieno 1–2 tējkarotes ābolu etiķa un dzer maziem malkiem 1–2 reizes dienā. Šo kokteili var izmantot arī kakla skalošanai ik pēc stundas.

Sāpes kaklā palīdz noņemt arī sildoša etiķa komprese. Vairākās kārtās salocītu marli vai kokvilnas auduma gabaliņu samitrina vājā etiķa šķīdumā, pieliek kaklam, virsū uzklāj sausu audumu, komprešu papīru un aptin ar vilnas šalli vai lakatu. Kompresi liek vakarā un tur visu nakti.

Lasi vēl: Lielisks līdzeklis pret pelējumu, kas neatstās nepatīkamu aromātu!

Pret augstu ķermeņa temperatūru: ja, piemēram, bērnam ir augsta temperatūra, viņam var likt atvēsinošu etiķa kompresi. Ābolu etiķi attiecībā 1:1 atšķaida ar ūdeni, samitrina tajā kokvilnas auduma gabaliņus, nospiež lieko mitrumu un uzliek bērna pierei un vēderam. Kompresi maina ik pēc 5 minūtēm, līdz temperatūra mazinājusies.

Pret acu asarošanu: glāzei ūdens pievieno tējkaroti etiķa, vienu pilienu joda un dzer reizi dienā ēšanas laikā.

Pret iesnām: etiķi attiecībā 1:1 atšķaida ar vēsu vārītu ūdeni un 3–4 reizes dienā pilina degunā dažus pilienus.

Pret saindēšanos (arī ar indīgām sēnēm): vispirms, lai izskalotu kuņģi, izdzer 2 glāzes silta ūdens un izraisa vemšanu. Pēc tam 1/4 glāzes etiķa sajauc ar 3/4 glāzes ūdens un dzer maziem malkiem.

Pret ģīboni, nelabumu: etiķa šķīdumā samitrina vates tamponiņu vai kabatlakatiņu un dod slimniekam paostīt. Pēc tam viņa sejai uz īsu brītiņu uzklāj salveti vai kabatlakatiņu, kas samitrināts vienādās daļās sajauktā etiķūdenī.

Pret muskuļu, locītavu un galvas sāpēm: stikla burkā ieliek 0,5 kg svaigi rīvētu mārrutku un aplej ar puslitru etiķa. Burku cieši aizvāko, uz 2–3 nedēļām novieto tumšā vēsā vietā, pēc tam izkāš. Lieto sāpošo vietu (pret galvassāpēm – pieres un deniņu) ierīvēšanai. Vislabāk šo procedūru veikt vakarā pirms gulētiešanas.

Pret bezmiegu: stikla burciņā ieliek 100 g šķidra medus, aplej ar 6 ēdamkarotēm etiķa, rūpīgi samaisa un uzliek ciešu vāciņu. Lieto pa 2 tējkarotēm pirms gulētiešanas. Ja aizmigt tomēr neizdodas – ieņem vēl 2 tējkarotes. Līdzīgi var rīkoties, arī pamostoties nakts vidū.

Lasi vēl: VIDEO: Ģeniāls veids, kā nospodrināt vara un kapara traukus

Pret hipertoniju: katru dienu izdzer glāzi ūdens, kurā iemaisītas 2 tējkarotes etiķa.

Pret nieru iekaisumu: glāzē ūdens izšķīdina 2 tējkarotes etiķa. Dzer 3 reizes dienā pa 1/3 glāzes. Ārstēšanās kurss – 6 mēneši.

Pret lieko svaru: glāzei ūdens pievieno 2 tējkarotes ābolu vai ogu etiķa un dzer 2–3 reizes dienā pirms ēšanas.

Dabiskais etiķis teicami dedzina taukus un ir efektīvāks par daudziem dārgajiem importa līdzekļiem.

Aknu attīrīšanai: ja skābes daudzums zarnu traktā ir nedaudz paaugstināts, no rīta tukšā dūšā izdzer pusglāzi etiķūdens (etiķa un ūdens attiecība – 1:1). Ja skābes daudzums ir normāls vai pazemināts, no rīta tukšā dūšā izdzer 1/3 glāzes neatšķaidīta etiķa. Kurss – 12 dienas. Nepieciešamības gadījumā pēc 12 dienām kursu var atkārtot. Etiķis palīdz maigi izvadīt no aknām un žultspūšļa smiltis un sīkos akmentiņus.

Organisma spēcināšanai: glāzē ūdens izšķīdina 2 tējkarotes etiķa un tikpat medus. Dzer 3 reizes dienā maltītes laikā. Kurss – viens mēnesis. Pēc 2 nedēļu pārtraukuma kursu var atkārtot.

Uzmanību! Cilvēki, kas sirgst ar kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu un kuriem ir paaugstināts kuņģa sulas skābes līmenis, lietot etiķi ārstniecībai nedrīkst.

Avots: vrutmilife.com

Leave a Comment