Lai mati nesirmotu, galvenais ir uzturs un vitamīni. Uzzini vairākas gudrības!

 

* Lai paaugstinātu organismā vara un cinka saturu, ēdienkartē biežāk jāiekļauj zivis (sevišķi tuncis un paltuss), tītars, siers, sēnes, rudzu maize, zirņi, ķirbji, kabači, pupas, zaļumi, diedzēti graudi, aprikozes, banāni, rieksti, saulespuķu sēkliņas, bet no garšaugiem – ingvera sakne. Toties melnā tēja jādzer retāk – tā satur tanīnus, kas kavē vara uzsūkšanos, tāpēc tās vietā labāk dzert zaļo tēju.

Ļoti ieteicams divas reizes gadā sarīkot vara terapijas procedūras: kāju vannas ar vāju vara vitriola šķīdumu. Tās ne tikai piesātinās organismu ar vara joniem, bet arī noņems nogurumu un palīdzēs pret ādas un nagu sēnīšslimībām.

* Emaljētā spainī, piepildītā ar 37–38 ºC siltu ūdeni izšķīdina tējkaroti vara vitriola pulvera un uz 15–20 minūtēm iemērc kājas. Pēc procedūras kājām ļauj nožūt (tās neskalo un nenosusina), pēc tam uzvelk kokvilnas zeķes. Kurss – 15 procedūras ik pēc dienas stundu pirms gulētiešanas. Pēc divu nedēļu pārtraukuma kursu var atkārtot.

* Silīciju satur neattīrītas graudzāles: auzas, rīsi, kvieši, sojas produkti, sakņaugi (sevišķi topinambūrs), bumbieri.

* Pats labākais kalcija avots ir piena produkti, pupiņas, zirņi, zaļumi un īpaši pulverī sasmalcinātas olu čaumalas (var nopirkt arī aptiekā), kas jālieto pa 1/4 tējkarotes trīsreiz dienā, uzpilinot pāris pilienu citronu sulas. Gatavojot pulveri mājās, olas vispirms jānomazgā un jānovāra, kā arī jāizņem iekšējā plēvīte.

Vēl var izmantot arī šādu recepti: glāzē ieliek svaigu nomazgātu vistas olu, aplej ar konjaka un citrona sulas maisījumu (sajaukti attiecībā 1:1) un apklāj ar marli. Pēc divām nedēļām olu uzmanīgi izņem, bet izvilkumu lieto pa tējkarotei divreiz dienā. Ārstēšanās ir ilgstoša, vismaz pusgadu, toties efektīva.

Novērst disbakteriozi
Viens no nosirmošanas cēloņiem var būt arī disbakterioze – kaite, kas cita starpā nomāc zarnu vērtīgo mikrofloru. B grupas vitamīnus, kas palīdz saglabāt matiem to pirmatnējo krāsu, organisms saņem ne tikai ar uzturu – lielāko daļu sintezē bifidobaktērijas, kas mīt zarnu traktā. Ar gadiem šo vērtīgo baktēriju kļūst arvien mazāk (sevišķi, ja cilvēks bieži slimo ar infekcijas slimībām un ārstē tās ar antibiotikām vai sulfanilamīdiem), līdz ar to samazinās arī vitamīnu sintēze. Lai atjaunotu zarnu mikrofloru, jālieto bifidumbakterīns un produkti, kas satur šīs vērtīgas baktērija: biokefīrs, biojogurts.

Vislabāk to darīt stundu pirms gulētiešanas, bet ne tūlīt pēc vakariņām. Ēdienkartē obligāti iekļaujami arī svaigi dārzeņi – ne mazāk kā 500 g dienā. Ar tiem organisms saņems nepieciešamo daudzumu pārtikas šķiedru, kas savukārt ir barība bifidobaktērijām.

Tējas sēne
Efektīvs līdzeklis pret matu nosirmošanu ir arī tējas sēne. Trīs litru burkā ar sēni ielej divus litrus auksta vārīta ūdens, kurā iepriekš izšķīdināts cukurs (3/4 glāzes), un atdzesētu zaļās tējas uzlējumu (tējkarote tējas uz glāzi ūdens).

Septiņas dienas ļauj nostāvēties un tad dzer pa pusglāzei 3–4 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas vai ēdienreižu starplaikos. Vēl katru vakaru 3–5 minūtes vieglām masējošām kustībām galvas ādā ierīvē 30 dienu ilgu tējas sēnes uzlējumu. Pēc tam galvu apsien ar siltu lakatu un polietilēna plēvi.

Procedūru izmanto pirms matu mazgāšanas, bet, kad mati izmazgāti, tos viegli izskalo ar tējas uzlējumu. Arī šis ārstēšanās kurss ir ilgstošs, taču dod labus rezultātus.

Avots: zacep.com

Leave a Comment