Ko ēst un dzert, ja bieži asiņo deguns? Ēdienkarte, fitolīdzekļi

Bieža deguna asiņošana, zilums pat pēc viegla sasituma, neglīts kapilāru tīklojums uz vaigiem un gurniem ir simptomi, kuru iemesls ir trausli kapilāri un pazemināta asinsrece.

Lielākoties visu šo problēmu gadījumos ārsti iesaka lietot askorutīnu – līdzekli, kurā apvienotas askorbīnskābes un rutīna dziednieciskās īpašības. Taču, ievērojot atbilstīgu uztura režīmu, var gūt pat vēl labāku efektu.

Dārzeņi un augļi
Ikdienas ēdienkartē obligāti jābūt 400–500 g dārzeņu (kartupeļus neskaitot) un augļu. Par efektīvākiem asinsvadu sieniņu stiprināšanā un protrombīna veidošanā uzskata ar K vitamīnu bagātos dārzeņus: tie ir visu veidu kāposti (galviņkāposti, ziedkāposti, Briseles kāposti, kolrābji, brokoļi u.c.), kartupeļi, ķirbji, baklažāni.

Un arī zaļumi: pētersīļi, dilles, skābenes, spināti, koriandrs, estragons, majorāns un redīsu, rāceņu, rutku, daikona, kressalātu, burkānu un biešu laksti. Veselīgi ir arī pākšaugi, īpaši zaļie zirnīši. No augļiem minami banāni, bumbieri, avokado, bet no ogām – sarkanās un baltās jāņogas, ērkšķogas, bārbele, smiltsērkšķis, arī mežābeles un mežrozītes augļi.

Ēdienkarti var papildināt ar sezonas augļiem un dārzeņiem kam ir sarkani violeta un zili violeta krāsa (arī tie ir bagāti ar K vitamīnu un asinsvadu sieniņas stiprinošām vielām): sarkanie galviņkāposti, bietes, aronijas, melnais plūškoks, korintes zilenes, irbenes, upenes, ievogas, avenes, kazenes.

No garšaugiem asinsvadus stiprinošas īpašības piemīt koriandram.

Lai uzzinātu aptuveno ēdienkarti dienai un vēl daudz ko noderīgu, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment