Ko ēst, kad pāri pusmūžam? Pareizas ēdienkartes principi

Zinātnieki noskaidrojuši, ka gados vecākiem cilvēkiem, lai nodrošinātu organismu ar nepieciešamo kalciju un nepieļautu osteoporozes attīstību, katru dienu uzturā jālieto piena produkti: 100 g liesa biezpiena un 30 g siera – ne vairāk, jo, lai arī siers ir kalcija avots, tas satur daudz tauku, holesterīna un sāls.

Jāēd mazāk, bet biežāk
Ar gadiem cilvēkam samazinās muskuļu, bet palielinās tauku masa, rezultātā daudziem attīstās aptaukošanās. Tiem, kas nekādi nespēj iegrožot apetīti, ārsti iesaka visus treknos produktus aizstāt ar liesiem. Piemēram, gaļas vietā ēst zivis un dzert pienu, treknu cūkgaļu aizstāt ar vistas vai tītara gaļu.

Gaļas un zivju ēdienus labāk sautēt un vārīt. Obligāti jāēd treknās jūras zivis: skumbrijas, sardīnes, lasis, paltuss, arī mazsālītas siļķes – pa 300–400 g nedēļā. No pirmajiem ēdieniem visveselīgākās ir veģetārās zupas: sakņu, piena, putraimu vai augļu, bet liesi gaļas vai zivju buljoni pieļaujami ne biežāk kā 2–3 reizes nedēļā.

Var atļauties arī olas – 2–3 nedēļā (mīksti vārītas vai omleti). Obligāti 1–2 reizes nedēļā jāievieš atslodzes diena, kad var pabadoties vai lietot kādu vienu noteiktu produktu, piemēram, biezpienu.

Maize un putras
Reti kurš ārsts nepajautā, kādas putras pusmūža vecuma pacients ēd un kuras viņam vislabāk garšo, jo ārsts labi zina, ka no putraimiem visveselīgākie ir griķi un auzu pārslas. No maizes izstrādājumiem ieteicamāk izvēlēties rudzu maizi no rupja maluma miltiem un pilngraudiem vai arī ar kliju piedevām – līdz 300 g dienā. Šajās maizes šķirnēs ir daudz aminoskābju, vitamīnu, minerālvielu, šķiedrvielas, kas veicina ātrāku zarnu trakta atbrīvošanos.

Ļoti svarīgi gados vecākiem cilvēkiem iekļaut ēdienkartē graudaugus, dārzeņus un augļus, kas ir pārtikas šķiedru avots un veicina holesterīna un glikozes līmeņa samazināšanos asinīs, pozitīvi ietekmē asinsreci, žults izdalīšanos un kuņģa-zarnu trakta motoriku.

Kādus vēl ieteikumus vērts piefiksēt? Uzziniet nākamajā lapā!

Leave a Comment