Ko ārstē vērtīgā olīveļļa? Receptes pret dažādām kaitēm

Olīveļļa ir viena no vērtīgākajām augu valsts eļļām, ko izmanto ne tikai kulinārijā, bet arī skaistumkopšanā un dziedniecībā.

Pats vērtīgākais olīveļļā ir polinepiesātinātās taukskābes. Šīs unikālās vielas dāvā cilvēkam enerģiju, uzlabo maiņas procesus, veicina taukos šķīstošo A, D, E un K vitamīna uzsūkšanos, uzlabo gremošanu un zarnu trakta darbību, pazemina sliktā holesterīna līmeni, kas ir kaitīgs sirds-asinsvadu sistēmai.

Vīstošai sejas ādai olīveļļa atgriež veselīgu nokrāsu, to var pilināt acīs, lai nostiprinātu redzi un novērstu acu asarošanu, bet ādas slimību gadījumos eļļu ieteicams lietot iekšķīgi. To veselīgi dzert arī visiem tiem, kuriem darbā nākas saskarties ar svinu, jo tā neitralizē svina toksīnus.

Olīveļļā esošais E vitamīns nepieļauj dažādu jaunveidojumu un audzēju attīstību. Regulāri lietojot dienā 1 ēdamkaroti dabīgās olīveļļas, šādas saslimšanas risks tiek būtiski samazināts. Pierādīts arī, ka vārīti un ar olīveļļu aizdarīti dārzeņi ievērojami samazina risku iemantot artrītu.

Pret aterosklerozi
Olīveļļa satur C, D, E vitamīnu, kālija, kalcija, magnija, mangāna, dzelzs, fosfora un citus minerālsāļus, arī virkni nepiesātināto taukskābju, kas samazina holesterīna koncentrāciju asinīs. Bet tas savukārt bremzē asinsvadu sklerozes attīstību.

* No rīta tukšā dūšā un vakarā pirms gulētiešanas jāieņem 1 ēdamkarote olīveļļas.

* Ja ir grūti norīt tīru eļļu, var pagatavot maisījumu: ņem 100 g olīveļļas, 50 g medus un 1 citrona sulu. Visu sajauc, līdz veidojas viendabīga masa. Lieto pa 1 ēdamkarotei 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Kurss – 10 dienas. Kursu atkārto 3–4 reizes gadā. Uzskata, ka šis līdzeklis spēj pagarināt cilvēka mūžu.

Pret gremošanas sistēmas kaitēm
Olīveļļai piemīt žulti dzenoša un viegla vēdera izeju mīkstinoša iedarbība, tāpēc tā ieteicama aizcietējuma, aknu darbības traucējumu, žultsakmeņu, gastrīta, žultspūšļa iekaisuma (holecistīta) un zarnu trakta iekaisuma (kolīta) gadījumā.

* Ēdamkaroti eļļas ieņem no rīta tukšā dūšā un vakarā pirms gulētiešanas.

* Ja tīru eļļu ieņemt grūti, ēdamkaroti eļļas iemaisa glāzē kefīra un izdzer vakarā. Tas labi palīdzēs arī pret aizcietējumu.

* Žultspūšļa koliku un žultsakmeņu slimības gadījumā labākais līdzeklis ir klizma: litrā silta ūdens iemaisa 200–400 g olīveļļas un 1 olas dzeltenumu.

Leave a Comment