Kādus dzērienus pasniegt pie katra ēdiena? Visam der tikai ūdens!

Pie maltītēm vislabāk dzert ūdeni – tas sader ar visiem produktiem.

* Tēja, kafija, glāze vīna vai alus pie picas slāpes neremdē, bet tikai palielina slodzi nierēm, izvada no organisma šķidrumu un nekādi neveicina barības uzsūkšanos. Tāpēc, uzdzerot ēdienam nevis ūdeni, bet kādu citu šķidrumu, nostrādā princips “jo vairāk dzer, jo vairāk gribas”.

* Nav ieteicams ēdienam uzdzert pienu. Organisms saņems tikai kalorijas, bet labumu – nekādu, īpaši, ja pienu uzdzer griķu putrai vai piena kokteilim piekož sviestmaizi. Griķi ir bagāti ar dzelzi, bet piens neļauj tam uzsūkties. Arī sārmainam minerālūdenim un stiprai tējai ir tieši tāds pats efekts.

* Zivju ēdieniem var uzdzert skābas sulas (granātābolu, greipfrūtu), mežrozīšu novārījumu vai dzērveņu dzērienu. Protams, saldināt sulas ar cukuru nedrīkst.

* Ēdot maltītē no aitas gaļas gatavotu plovu, dzēriens nekādā gadījuma nedrīkst būt auksts. Aitu tauki ir slikti šķīstošs produkts un šādā savienojumā tie kuņģī sasals kā akmens. Plovam var uzdzert karstu (vai vismaz siltu) tēju, pretējā gadījumā maltīte var beigties ar gana nopietnām veselības problēmām.

* Auksts dzēriens nav pieļaujams jebkuram treknam ēdienam. Piemērots ir silts, no žāvētiem augļiem vārīts kompots, kas neļaus ēdienam tūlīt pat nonākt zarnu trakta apakšējā daļā.

* Tā kā kefīrs ir nevis dzēriens, bet ēdiens, tas sader praktiski ar jebko.

* Sausai barībai ieteicams uzdzert zāļu uzlējumu vai istabas temperatūras ūdeni. Bet no melnās vai zaļās tējas labāk atturēties, jo tanīns diezgan būtiski samazina ēdiena uzsūkšanos.

* Nekādā gadījumā ēdienam (īpaši olbaltumu) nedrīkst uzdzert gāzētos dzērienus vai saldās sulas, pretējā gadījumā var nākties ārstēt disbakteriozi.

* Lai uzlabotu gremošanas sistēmas darbu, pirms maltītes ieteicams iedzert nedaudz ūdens (var ar pievienotu citrona sulu). Tas palīdzēs kuņģim ātrāk pamosties un sagatavos to ēdiena uzņemšanai. Ūdens vietā var izmantot arī svaigi spiestu augļu vai dārzeņu sulu.

* Ēdienam, kas bagāts ar ogļhidrātiem, dārzeņiem vai no tiem gatavotiem salātiem, var uzdzert kefīru, sulu vai siltu ūdeni.

Leave a Comment