Kā tikt vaļā no sliktas elpas? Ieklausies farmaceita padomos

Iemeslu, kādēļ cilvēkam var būt slikta elpa jeb halitoze, ir daudz, tomēr tieši izvairīšanās un nevēlēšanās runāt par tās cēloņiem un sekām parasti ievērojami saasina šo problēmu.

Pirmajā mirklī slikta elpa visbiežāk asociējas ar mutes dobuma problēmām, taču nepatīkama izelpa var būt kā viens no simptomiem arī citām nopietnākām saslimšanām. Aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte skaidro, kādēļ mēdz būt slikta elpa, kā pēc izelpas aromāta var noteikt iespējamās veselības problēmas un kā rīkoties, lai atbrīvotos no šīs nepatīkamās parādības.

Ir situācijas, kur slikta elpa ir normāla un loģiska parādība un tā nav saistīta ar veselības stāvokli, taču pastāvīgi slikta elpa bez redzama iemesla visticamāk liecina par veselības problēmām. Farmaceite Laila Zālīte min, ka, lai uzzinātu nepatīkamās elpas iemeslu, būtiski ir saprast, kādu aromātu tā atgādina. Elpas aromāts, kas atsauc atmiņā siera smaržu, parasti norāda, ka iespējamas problēmas ar degunu, savukārt, ja elpai ir jūtams augļu aromāts, nepieciešams pārliecināties, vai organismā nav strauji kāpis cukura līmenis un vai tādējādi nepastāv cukura diabēta risks. “Zivjaina” elpa var kalpot par signālu nieru slimībām. Līdzīgi ir gadījumā, ja izelpas smarža atgādina amonjaku – šādā gadījumā nepieciešams pārbaudīt nieru veselības stāvokli. Skāba izelpa var būt astmas vai cistiskās fibrozes (ģenētiska slimība, kas veicina ārējo sekrēcijas dziedzeru darbības traucējumus) pazīme. Savukārt fekāliju aromātam līdzīga izelpa var norādīt uz zarnu traucējumiem, kamēr salda vai sasmakuša pelējuma smarža var būt aknu cirozes – aknu šūnu bojāejas priekšvēstnesis.

Kādos apstākļos slikta elpa ir normāla parādība? Par to lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment