Kā pasargāt savus mājas mīluļus no parazītiem

Attārpošanas līdzekļi un devas

Kaķiem un suņiem ir katram savas attārpošanas tabletes, tās atšķiras, un šis sadalījums jāievēro, lai nekaitētu dzīvniekam. Tabletes ir viegli iedodamas, vai arī tās var sasmalcināt un iemaisīt barībā, kas dzīvniekam īpaši garšo. Devas atkarīgas no dzīvnieka svara. Attārpošanas laikā svarīgi uzreiz savākt dzīvnieku fekālijas, lai no tām parazītus neiegūtu citi mājdzīvnieki vai atkārtoti neinficētos paši.

Jāņem vērā – ja mājās ir vairāki mājdzīvnieki, tad visiem attārpošana jāveic vienlaikus. Nevar attārpot suni, bet neattārpot kaķi, jo tad suns atbrīvosies no parazītiem, bet pēc tam var inficēties atkārtoti no kaķa.

Bērns un mājdzīvnieks

Veterinārārste uzsver – suņu un kaķu attārpošana novērš risku, ka bērns var saslimt ar toksokarozi – tikt pie cērmēm. Tipiskākie infekcijas avoti ir bērnu smilšu laukumi, skvēri, parki, teritorijas ap daudzstāvu mājām, kur ved pastaigāties mīļdzīvniekus. Tāpat mazulis var saslimt, tikai paglaudot suni, jo oliņas pielīp pie rokām, un, kā zināms, mazuļu roku mazgāšana ne vienmēr apsteidz brīdi, kad roķele jau ir mutē. Tāpēc svarīgi vispirms parūpēties, lai mājdzīvnieki būtu attārpoti.

Ja mājās ir gan mazi bērni, gan mājdzīvnieki, pareizākā rīcība ir vienlaikus ar suņa un kaķa attārpošanu arī bērniem divreiz gadā profilaktiski iedot attārpošanas līdzekļus. Tikai jāpatur prātā, ka šeit nav vieta pašdarbībai, noteikti jākonsultējas ar ārstu! Turklāt jāņem vērā, ka cilvēkiem ir savi medikamenti, bet dzīvniekiem savi – veterinārie.

Slēptās briesmas – blusu oliņas un kāpuri

Blusu populāciju veido 50% blusu olu, 30% kāpuru, 15% kūniņu un tikai 5% pieaugušo blusu. Cilvēks parasti ierauga blusas dzīvniekam, bet neredz to, kas ir mājoklī, dzīvnieka guļasvietā, proti, oliņas un kāpurus. Viņi apstrādā dzīvnieku ar kādu pretblusu līdzekli, pēc tam nāk uz aptieku un neapmierināti saka – neesot bijis nekāda labuma, ir vajadzīgs cits līdzeklis, jo atkal uzradušās blusas. Ir noteikti jāņem vērā – lai iznīcinātu oliņas, no kurām izšķiļas kāpuri un rodas blusas, nepietiek ar preparātu apstrādāt tikai dzīvnieku, bet tas jāizsmidzina arī vidē, kurā dzīvnieks uzturas.

Raksta turpinājums – nākamajā lapā!

Leave a Comment