Kā pasargāt savus mājas mīluļus no parazītiem

Vasaras periodā bijām aktīvāki gan paši, gan arī savus mājas mīluļus mēdzām biežāk vest ārpus telpām. Lai arī dzīvniekiem tas parasti patīk, tas palielina parazītu risku. Turklāt arī gadījumos, kad dzīvnieks dzīvo tikai iekštelpās, tas nav pasargāts no parazītiem. Kā pareizi cīnīties pret parazītiem un pasargāt no tiem savus mājas mīluļus – konsultē BENU Aptiekas piesaistītā eksperte veterinārārste Ingūna Beķere un BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

“Tas nevar būt, mans kaķis taču dzīvo tikai istabā!” dzīvnieka saimnieks brīnās par blusu kodumiem. Cilvēki uzskata: kaķi, kurš neiet ārā, nevajag attārpot un atblusot, jo – kā gan tas, dzīvojot istabā, var dabūt blusas un tārpus? Tomēr veterinārārste Ingūna Beķere skaidro, ka patiesībā mēs ar apaviem, pie kuriem pieķeras augsne un smiltis, varam ienest iekštelpās parazītu oliņas un parazītu kāpurus. Pietiek ar to, ka dzīvnieks aposta cilvēka apavus, lai inficētos un saslimtu. Ja kaķis ir aktīvs mednieks un dodas laukā, ar parazitārām slimībām viņš var inficēties arī no peļveidīgajiem grauzējiem. Tāpēc savlaicīga un regulāra kaķu, kā arī suņu attārpošana un apstrāde pret blusām ļauj pasargāt sevi un bērnus no iespējamām saslimšanām.

Cērmes, lenteņi

Kāda ir attārpošanas kārtība? Kucēniem un kaķēniem tā notiek citādi nekā pieaugušajiem dzīvniekiem. Mazuļus attārpo biežāk pēc noteiktas shēmas: otrajā nedēļā pēc dzimšanas un tad vēl trīs reizes ik pēc divām nedēļām. Pēc tam līdz pusgada vecumam vienu reizi mēnesī. Tālāk, tāpat kā pieaugušajiem dzīvniekiem, ieteicamais biežums ir no divām līdz četrām reizēm gadā. Ja kaķis dzīvo mājās, – divas reizes gadā, bet, ja mājas mīlulis dodas laukā, tad jāattārpo ik pēc trim mēnešiem. Galvenais nosacījums – vispirms iedod zāles vienu reizi, pēc tam atkārto pēc 10-14 dienām. Tas ir ļoti svarīgi, jo zāles iedarbojas pret tārpiem, bet ne pret oliņām. Pēc desmit dienām jaunā tārpu paaudze jau būs izšķīlusies, tādēļ nepieciešama atkārtota deva.

Raksta turpinājumu un par citiem parazīties lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment