Kā palīdzēt draugam, kurš domā par pašnāvību? Nepaliec vienaldzīgs!

Nav viegli dzirdēt to, ka draugs, paziņa, radinieks vai vienkārši tuvs cilvēks vēlas izdarīt pašnāvību. Dažiem cilvēkiem reizēm dzīve liekas nepanesami smaga, turklāt vienīgā, visvieglākā izeja šķiet pašnāvība. Varbūt, ka draugs ir zaudējis cerības, ka dzīve var mainīties, un tādēļ jebkādā veidā vēlas bēgt no savām sāpēm un samazināt dzīves sniegtās ciešanas.

Ir vairākas brīdinošas pazīmes tam, ka jums tuvs cilvēks domā par pašnāvību. Tie var būt šķietami nevērīgi izteikumi, piemēram, „Dzīve ir tik grūta, es ne ar ko netieku galā” vai „Es neko nevaru izdarīt, lai dzīve kļūtu labāka”. Ir arī daudz tiešāki izteikumi: „Nav vērts dzīvot” vai „Visiem būtu labāk, ja manis nebūtu,” “Dzīve būtu daudz vieglāka, ja man tajā nebūtu jādzīvo”.

Arī cilvēka uzvedība var par to liecināt. Tu vari pamanīt, ka šis cilvēks sāk atdot citiem sev dārgas lietas, runā vai raksta par nāvi, bieži izsakās, ka ir zudusi cerība labākai dzīvei, kā arī aizvien retāk parādās sabiedrībā, kļūst aizvien nosvērtāks.

Var novērot arī nopietnas depresijas izpausmes, nevērību pret veselību, bezcerību, riskantu uzvedību, tādu kā pārmērīgu dzeršanu vai pat psihotropo vielu lietošanu.

Ko darīt un kā palīdzēt sev tuvam cilvēkam? Par to lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment