Kā izvēlēties sev vispiemērotāko SPF sauļošanās krēmu?

Esot saulē, obligāti jādomā par savu veselību un ir jālieto saules aizsargkrēms vai losjons. Tos noteikti vislabāk iegādāties aptiekā, nevis piemājas pārtikas veikalā. Bērniem vispār ir jālieto speciāli viņiem paredzētie krēmi. Šos krēmus var lietot arī pieaugušie, taču darīt otrādi, kad bērniem tiek lietoti pieaugušajiem paredzētie krēmi, nav ieteicams, jo āda tomēr ir atšķirīga.

Izvēloties aizsardzības līdzekli, jāpievērš uzmanība SPF (Sun Protective Factor – Saules aizsardzības koeficients) rādītājam uz iepakojuma – jo tas augstāks, jo vairāk UV starojuma tas aiztur. Arī parastajos dienas krēmos daudzi ražotāji iestrādā nelielu saules aizsardzību – 4, 6 vai 8 SPF, taču, atrodoties saulē ārpus telpām, ar to nepietiek, lai pilnvērtīgi aizsargātu ādu. Šajos gadījumos jāmeklē krēms ar 20, 30, 50 SPF.

Saules aizsarglīdzeklis ar 15 vai 20 SPF aizturēs 93%-94% starojuma, 30 SPF – 97%, bet 50 vai 50+ SPF – 98%. Atšķirība skaitliski nav liela, bet tā tomēr ir ļoti nozīmīga. Cilvēki ar tumšāku ādu, kas labi panes sauli, var lietot 20 SPF. Ja āda ir gaišāka, labāk izvēlēties 30 SPF, bet, ja cilvēks ir ļoti gaišs vai iepriekš slimojis ar onkoloģiskām ādas slimībām, jālieto 50 vai 50+ SPF. Mūsdienās SPF norāda aizsardzību pret UVB stariem, bet nepieciešams, lai aizsargkrēms darbojas arī pret UVA starojumu – tas parasti tiek papildus norādīts uz iepakojuma, turklāt vienmēr iesakām kārtīgi izlasīt uz iepakojuma norādīto, jo runa tomēr ir par Jūsu veselību.

20 minūtes pirms došanās saulē līdzeklis jāieziež uz atklātajām ķermeņa daļām. Krēmu nepieciešams atkārtoti uzklāt ik pēc divām stundām. Ja plānots peldēties vai sportot ūdenī, jāizvēlas ūdens noturīgie saules aizsarglīdzekļi.

Leave a Comment