Kā emocionāli palīdzēt bērnam sagatavoties bērnudārza un skolas gaitu uzsākšanai

Augustā beigās daudzas ģimenes gatavojas īpašam notikumam – atvases pirmajai dienai bērnudārzā vai skolā. Tiek gādātas mugursomas, rakstāmpiederumi, skolas apģērbs. Tas viss, protams, ir nepieciešams. Bet kā palīdzēt bērnam emocionāli sagatavoties lielajam notikumam? Stāsta psiholoģe un Rimi Bērniem eksperte Iveta Aunīte.

Pirms bērnudārza un skolas gaitu uzsākšanas vēlams nebiedēt bērnu un censties radīt maksimāli pozitīvu priekšstatu par gaidāmajām pārmaiņām. Tomēr arī ar pārlieku optimismu pārspīlēt nevajag. Gan bērnudārza audzēkņa, gan mazā skolēna jaunajā dzīves posmā būs dažādas emocijas, arī bailes, satraukums un vilšanās. Kā ar tām tikt galā? Iveta Aunīte iesaka ņemt vērā, ka liela nozīme, gatavojoties pirmajai bērnudārza vai skolas dienai, ir bērna gaidām. Bērniem, kuri uzsāk skolas gaitas, parasti gaidas ir pozitīvas, ja vien vecāki izglītības iestādē vai mājās nelieto tādas frāzes kā “skolotāja tādu darbiņu nepieņems”, “redzēs, redzēs, kā tev tai skolā ies”, “skolotāja dusmosies, ja tu tik lēni lasīsi” u. tml. Vecākiem jābūt uzmanīgiem ar frāzēm, kuras mazais varētu pārprast, piemēram, ka viņa vainas dēļ ģimene šovasar nevarēja doties ceļojumā, jo budžetā iecirsts pamatīgs robs, pērkot nepieciešamās skolas lietas.

Ikvienam bērnam vajadzīga mammas un tēta sapratne, atbalsts un iedrošinājums. Vecāku uzdevums ir palīdzēt bērnam apzināties arī negatīvas emocijas. Bērna pārdzīvojumus nekādā gadījumā nedrīkst saukt par sīkumiem. Skumjos brīžos vecākiem jānoslauka atvases sarūgtinājuma asaras un emocijas jāpārdzīvo kopā, esot līdzās. Mazulis, kurš pats vēl nerunā, tomēr saprot, ko saka pieaugušais. Arī pavisam mazus bērnus vēlams informēt, kurp viņi tiek vesti. Jaunajā vietā jāparedz adaptācijas laiks, jāveicina kontakts ar pedagogiem un to palīgiem, jāizturas mierīgi, kā arī noteikti jāpasaka bērnam, ka vecāki viņam būs pakaļ. Pirmās dienas vai pat nedēļas mamma vai tētis var pavadīt laiku kopā ar savu mazuli grupiņā, lai iejušanās noritētu mierīgi.

Raksta turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment