Kā atpazīt un novērst stresu bērniem?

Diemžēl stress ir kļuvis par mūsu ikdienas neatņemamu sastāvdaļu. Paši reizēm saprotam, kad ir par daudz un ka stress var izraisīt nopietnas negatīvas sekas. Tomēr kā stresu izjūt bērni, īpaši tagad, septembrī, atgriežoties mācību iestādēs? Ko vecāki var darīt, lai palīdzētu pārvarēt stresa situācijas gan bērniem, gan sev pašiem? Par šiem daudziem un citiem būtiskiem ar stresu saistītajiem jautājumiem BENU Aptiekas rīkotajā diskusijā sprieda veselības jomas speciālisti.

Rudens stress bērniem

Kā uzsver Bērnu klīniskās slimnīcas pediatre Liene Smane, rudens stress bērniem ir ļoti aktuāla problēma, turklāt stresa galvenais izraisītājs bieži vien nav solā uzdotie mājasdarbi un iegūtās atzīmes, bet tieši attiecības ar skolasbiedriem, draugiem un arī ģimeni. Šobrīd īpaši aktuāla problēma ir arī ņirgāšanās skolā un internetā, kuras risināšanai tiek izdoti materiāli pedagogiem. Tieši pedagogs bieži vien ir tas, kas pamana problēmas pirmais un ziņo vecākiem par radušos problēmu, tādēļ vecākiem būtu jāveido kontakts ar pedagogiem un noteikti jāapmeklē vecāku sapulces.

Pamats ir ģimenē

Tomēr paši pamati un būtiskākās lietas tiek iemācītas ģimenē. Psihoterapeits Andris Veselovskis norada, ka tieši pareizu pamatu veidošana ir tā, kas gan bērnam, gan vēlāk jau pieaugušajam palīdz tikt galā un pārvarēt stresa situācijas. Mūsu stresa pārvarēšanas mehānismi veidojas no visas dzīves pieredzes – ja pieredze ir pozitīva, arī turpmāk stresu varēsim pārvarēt veiksmīgāk, savukārt gadiem uzkrātu negatīvu pieredzi būs arvien grūtāk pārvarēt un risināt. Tieši tādēļ ir svarīgi problēmsituācijas risināt jau bērnībā. Diemžēl šobrīd izteikta tendence ir neievērot stresu un tā radītās sekās, kamēr tas neizpaužas nopietnākās fiziskās saslimšanās, ko varētu novērst, risinot ar stresu saistītās problēmas savlaicīgi.

Jāsaprot, ka stress ir dabiska organisma reakcija uz kairinājumu, izmaiņām. Stresu vajadzētu uztvert kā treniņu – kā problēmsituāciju, kura ir jārisina. Ja tā tiek pārvarēta pozitīvi, izveidojas mehānisms stresa pārvarēšanai, kas nākotnē noder nākamo stresa situāciju pozitīvai pārvarēšanai. Turklāt stresa situācijas, bērnam augot un attīstoties, pieaug. Ir jāmācās tās risināt, pārvarēt, lai veidotos stresa pārvarēšanas mehānismi.

Kā mazināt bērna stresu un kā labāk rīkoties? Par to visu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment