Gribi nodzīvot līdz simt gadiem? Ievēro šos padomus!


Nodzīvot līdz 100 gadiem var, daba mums ir paredzējusi pat vēl ilgāku mūžu. Ja paši nebendēsim savu veselību un ievērosim virkni vienkāršu noteikumu, gadu gājums noteikti pastiepsies garāks.

Mazāk stresu. Šajā ziņā labi palīdzēs divi pavisam vienkārši padomi.
Pirmais: jāelpo rāmi un mierīgi. Stress piespiež cilvēku aizturēt elpu, bet tas savukārt pastiprina stresu.

Otrais: biežāk iztaisnojiet muguru. Stress vienmēr pasliktina stāju, kas izraisa saspringumu.

Ejiet biežāk ciemos. Komunikabli cilvēki saslimst divas reizes retāk nekā vienpatņi.
Izvairieties no paģirām. Stiprajiem dzērieniem var uzdzert ūdeni. Uzskata, jo tumšāka krāsa alkoholam, jo stiprākas paģiras tas izraisa. Tiesa, zinātniski šis apgalvojums gan nav apstiprināts.

Biežāk mazgājiet rokas. Inficēties ar vīrusiem un mikrobiem var ne tikai gaisa pilienu ceļā, bet arī pieskaroties ar rokām dažādiem priekšmetiem, kurus pirms tam aiztikuši daudzi citi cilvēki (durvju rokturi, kāpņu margas, lifta pogas utt.).

Pēc ēšanas nokopiet galdu. Pie viena arī nomazgājiet traukus. Ne jau tāpēc, ka to nedrīkstētu atstāt uz vēlāku laiku, bet gan tādēļ, lai tūlīt pēc maltītes nedotos uz dīvānu nosnausties. 15 minūšu ilga rosība virtuvē rosinās gremošanu un sadedzinās vismaz 40 kaloriju.

Staigājiet atmuguriski. Vēl pēc ēšanas veselīgi doties nelielā pastaigā un tās laikā kādā klusākā vietiņā bez kautrēšanās paieties atmuguriski. Tas ne tikai sadedzinās papildu kalorijas, bet arī nāks par labu muskuļiem un balsta un kustību aparātam.

Neleciet strauji no gultas. Īpaši no rītiem. Naktī guļot starp skriemeļiem uzkrājas šķidrums, tāpēc pēc pamošanās vairākas reizes jāizstaipās, lai arī mugurkaulam dotu laiku pamosties.

Nesēdiet kā sastindzis pie televizora. Skatoties TV raidījumus, centieties veikt kādas kustības.

Ēdiet ķiplokus katru dienu. Vidēji 2–3 daiviņas ķiploka dienā sirdsslimību attīstības iespējamības risku samazina par 18%.

Neizmantojiet liftu un eskalatoru, bet kāpiet pa kāpnēm.

Protams, nevajag tūlīt ar joni sekot visiem padomiem uzreiz. Izvēlieties kādu vienu un centieties to ievērot mēnesi. Pēc tam – nākamo. Un tā tālāk.

Leave a Comment