Es nemetu ārā avīzes, bet gan lieku tās lietā kā sargu pret nezālēm

Man saimniecībā nekas netiek izmests. Pat avīzes, novecojuši papīri un kartons. Es tos izmantoju kā mūlču, kas pasargā no nezālēm un atbrīvo mani no dobju ravēšanas.

Vēl viens labums no avīžu un kartona izmantošanas – zem tiem ilgi saglabājas mitrums, kas pašā karstākajā laikā ir ļoti svarīgs.

Pirms likt tos sagatavotajās dobēs, avīzes iemērciet ūdenī, pēc tam slapjas lieciet piecās kārtās uz zemes. Visērtāk to darīt, iemērcot katru avīzes lapu atsevišķi spainī ar ūdeni.

Kad avīzes ir izkārtotas, pa virsu uzberiet nelielu kārtu augsnes (savādāk avīzes izžūs un pie mazākās vēja plūsmas aizlidos), un pēc tam ar dārza naža palīdzību izveidojiet atvērumus tomātu, paprikas, baklažānu, sīpolu u.c. augu stādiem. Cauri biezajam avīžu slānim saule netiek, un zem avīzēm parādījušies nezāļu dīgsti iznīkst. Bet tās mazās nezāles, kas parādās augsnes virsējā kārtā, ir pavisam viegli izravēt.

Avīzes kā mūlču var izmantot arī viengadīgajām kultūrā, jo rudenī tās ir pilnībā sadalījušās. Daudzgadīgajiem augiem avīzes var aizstāt, piemēram, ar kartonu, jo tas augsnē sadalās lēnāk.

Avots

Leave a Comment