Eksperti: Pēc 10 gadiem vismaz puse esošo pedagogu vairs nestrādās skolās

Pedagogu atalgojums un augstais vidējais vecums novedīs pie tā, ka pēc 10 gadiem 50% no šobrīd strādājošiem pedagogiem vairāk nestrādās skolā, secināts diskusijā par vidējās izglītības pieejamību “Saglabāt Nevar Likvidēt”. Tās laikā eksperti norādīja, ka steidzami jārod risinājums skolēnu un skolotāju proporcijas sakārtošanai, kas rezultātā radītu arī adekvātu skolotāju atalgojumu.

Tika norādīts, ka pedagogu trūkuma jautājums novelts uz skolu direktoru pleciem, kuriem trūkst resursu un iespēju tā risināšanai. Lielākā daļa skolu sekas izjūt jau šobrīd, taču nākotnē situācija tikai saasināsies.

Diskusijas ietvaros tika skarts arī mazo skolu jautājums. Investīciju baņķieris Ģirts Rungainis norādīja, ka “par katru cenu saglabājot mazās skolas, kurās strādā nemotivēti skolotāji, mēs cīnāmies par atpalicības uzturēšanu tā vietā, lai sekmētu izcilību.” Viņš uzsvēra, ka šobrīd valstī notiek mēģinājums uzturēt neuzturamu izglītības sistēmu.

Citi diskusijas dalībnieki bija pretējās domās, norādot, ka arī mazās lauku skolas var būt ļoti kvalitatīvas, turklāt jāņem vērā, ka reģionos ir daudz vairāk sociāli nelabvēlīgu ģimeņu, kas pedagoga darbu padara grūtāku.

Diskusijā, kuru organizēja Rīgas Tālmācības vidusskola, piedalījās Neatkarīgās izglītības biedrības valdes priekšsēdētāja Zane Ozola, investīciju baņķieris Ģirts Rungainis, ekonomģeogrāfs Jānis Turlajs, LIZDA eksperte izglītības jautājumos Irina Avdejeva, Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas direktore Agita Zariņa un Rīgas Tālmācības vidusskolas pedagogs Edgars Čerkovskis.

Leave a Comment