Ar domu spēku pret sāpēm. Ko var panākt ar gribas treniņu palīdzību?


Kas ir sāpes, to zina visi. Lai kādas tās arī būtu – ilgstošas vai īslaicīgas, asas vai smeldzošas –, tās vienmēr izraisa diskomfortu un neļauj mierīgi dzīvot. Kā palīdzēt sev atbrīvoties no nepatīkamajām sāpju sajūtām?

Lai noņemtu jebkuras sāpes, pirmām kārtām jānomierinās un jāatslābinās. Taču to izdarīt nav tik vienkārši, kā pirmajā brīdī varētu domāt, tāpēc iesākumā jāiemācās atslābināties. Lai šo prasmi apgūtu, ikvienam neatkarīgi no vecuma un fiziskā stāvokļa regulāri katru dienu jānodarbojas ar autotreniņu. Visas autotreniņa atslābināšanās jāveic no lejas uz augšu, no kājām līdz galvai, no perifēriskajām ķermeņa daļām uz centrālajām. Viena no aptuvenām šādas pakāpeniskas atslābināšanās shēmām varētu būt šāda.

* Uzmanība tiek koncentrēta uz labo kāju. Atslābinās katra tās šūniņa, pirkstu gali, pēda, liels, gurns. Arī pats cilvēks nomierinās, viņam ir labi un patīkami, viņš ir mierīgs. Labā kāja ir pilnībā atslābināta.

* Pēc tam uzmanība tiek koncentrēta uz kreiso kāju (domu gājiens analoģisks iepriekšējam).

* Tad uzmanība tiek pievērsta labajai rokai. Atslābinās katra tās šūniņa, pirkstu gali, pirksti, delna, visa roka, plecs. Cilvēks ir mierīgs, viņa labā roka pilnībā atslābināta.

* Līdzīgi visu atkārto ar kreiso roku.

* Kad abas rokas atslābinājušās, uzmanība tiek koncentrēta rumpim. Atslābināti tiek vēdera, krūšu, muguras, iegurņa muskuļi. Cilvēks paliek arvien mierīgāks un mierīgāks, viņam ir patīkami un labi. Rumpis ir pilnība atslābināts.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment