13. Saeimas vēlēšanu faktu lapa – kas tev, latvieti, būtu jāzina!

Ja vēlēšanu zīmē izsvītro visus kandidātus

Ja vēlētājs vēlēšanu zīmē izsvītro visus kandidātus, viņš vienalga būs atdevis savu balsi par šo kandidātu sarakstu, un, skaitot balsis, katrs kandidāts saņems pa vienam svītrojumam.

Ja balso ar tukšu aploksni

Ja vēlētājs nobalso ar tukšu aploksni, tad viņa balss tiek pieskaitīta kopējam derīgo vēlēšanu aplokšņu skaitam, no kura aprēķina 5% barjeras slieksni, kas jāiegūst kandidātu sarakstam, lai varētu pretendēt uz vietām Saeimā. Nevienam citam sarakstam tukšu balsojumu nepieskaita.

Kur paliek balss, ja nobalsots par sarakstu, kas nepārvar 5% barjeru?

Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam deputātu vietu sadalē nepiedalās tie kandidātu saraksti, kuri kopā pa visu Latviju saņēmuši mazāk par 5% no nodoto balsu kopskaita. Tas nozīmē, ka balsis par kandidātu sarakstiem, kuri nepārvar 5% barjeru, netiek pieskaitītas nevienam no 5% barjeru pārvarējušiem sarakstiem. Ja Saeimas vēlēšanās par partijas vai partijas apvienības kandidātu sarakstu nobalso vairāk nekā 2% vēlētāju, šai partijai vai partiju apvienībai piešķir valsts budžeta finansējumu nākamajiem četriem gadiem.

Kad vēlēšanu aploksne vai vēlēšanu zīme ir nederīga?

Nederīgas ir vēlēšanu aploksnes, uz kurām nav norādes par 13.Saeimas vēlēšanām un attiecīgā vēlēšanu iecirkņa zīmoga. Vēlēšanu zīme ir nederīga, ja tā neatrodas vēlēšanu aploksnē un aploksne nav iemesta vēlēšanu kastē. Vēlēšanu zīme nav derīga, ja tā ir no cita vēlēšanu apgabala, ja tā ir saplēsta tā, ka nav saprotama vēlētāja griba. Arī tad, ja vēlēšanu aploksnē ir ievietotas vairākas atšķirīga satura vēlēšanu zīmes, neviena no šīm zīmēm nav derīga. Ja vēlēšanu aploksnē atrod vairākas pilnīgi vienāda satura zīmes, viena no šīm zīmēt ir derīga.

13.Saeimas vēlēšanu aploksne

Uz vēlēšanu aploksnes jābūt attiecīgā iecirkņa zīmogam.

Balss nodošana glabāšanā

Trīs dienas pirms vēlēšanām – 3., 4. un 5. oktobrī – 58 no 954 Latvijas vēlēšanu iecirkņiem būs iespējams nodot balsi glabāšanā. Vēlēšanu iecirkņi, kur var nodot balsis glabāšanā, ir izveidoti 37 pašvaldībās, kurās ir vismaz 7500 vēlētāju. Ņemot vērā nelielo skaitu iecirkņu, šo iespēju aicināti izmantot vēlētāji, kuri vēlēšanu laikā dosies izbraukumā uz ārvalstīm vai nevarēs ierasties iecirknī darba dēļ.

Balsis glabāšanā var nodot šādos laikos:

– trešdien, 3. oktobrī, no 17.00 – 20.00;

– ceturtdien, 4. oktobrī, no 9.00 – 12.00;

– piektdien, 5. oktobrī, no 10.00 – 16.00.

Glabāšanā nodotās balsis tiks ievietotas īpašā reģistrācijas aploksnē un uzkrātas atsevišķā vēlēšanu kastē. Vēlētājs, kurš nodevis balsi glabāšanā, drīkst balsot atkārtoti vēlēšanu dienā, taču tikai tajā iecirknī, kur nodevis balsi glabāšanā. Šajā gadījumā vēlētāja iepriekš nodotā balss tiks anulēta, vēlēšanu rezultātam pieskaitot vēlēšanu dienā nodoto balsojumu.

Balsošana vēlētāja atrašanās vietā

Vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties balsošanas telpās, šo vēlētāju aprūpētāji un slimojošu personu aprūpētāji no 1.oktobra līdz 6.oktobrim var pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā. Balsošana jāpiesaka vēlētāja atrašanās vietai tuvākajā iecirknī iecirkņa darba laikā:

– pirmdien, 1.oktobrī: no plkst.17.00 – 20.00;

– otrdien, 2.oktobrī: no plkst. 8.00 – 11.00;

– trešdien, 3.oktobrī: no plkst. 17.00 – 20.00;

– ceturtdien, 4.oktobrī: no plkst. 9.00 – 12.00;

– piektdien, 5.oktobrī: no plkst. 10.00 – 16.00.

Iesniegumu iecirknī drīkst nogādāt jebkura vēlētāja uzticības persona – rads, draugs, sociālās aprūpes darbinieks vai kaimiņš. Vēlētāja uzticības persona iesniegumu vēlētāja vārdā var uzrakstīt arī iecirknī. Iesniegumā jānorāda:

1) vēlētāja vārds, uzvārds, personas kods,

2) iemesls, kādēļ nepieciešama balsošana atrašanās vietā,

3) precīza adrese, kur jāierodas vēlēšanu komisijai. Ieteicams norādīt arī ēkas ārdurvju kodu, ja tāds ir un telefona numuru, pa kuru vēlēšanu komisija var sazināties ar vēlētāju problēmsituācijās.

Ja iesniegums iecirknī nogādāts vēlēšanu dienā, tas obligāti izpildāms, ja saņemts līdz pulksten 12.00. Iesniegumi, kuri saņemti vēlāk, jāizpilda, ja vēlēšanu komisijas pārstāvjiem ir iespējams ierasties pie vēlētāja līdz iecirkņa slēgšanai, pulksten 20.00.

Lai lasītu raksta turpinājumu, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment