Žāvētie augļi bagātina uzturu un ārstē. Bet izvairies no košām krāsām!

Žāvētās plūmes
Žāvētās plūmes ir bagātas ar K vitamīnu (uzlabo asins sastāvu, novēršot trombu veidošanos) un P vitamīnu, kas stiprina gan lielo artēriju, gan sīko kapilāru sieniņas.

Žāvētām plūmēm piemīt arī spēja izvadīt no organisma lieko holesterīnu, tā novēršot iespējamo aterosklerozes veidošanos.

Tiesa, nedrīkst aizmirst, ka žāvētajās plūmēs, tāpat kā citos žāvētajos augļos, ir diezgan daudz kaloriju. Toties ļaudīm, kas ar labu apetīti lepoties nevar, žāvētās plūmes būs īsts atradums, jo visa cita starpā to sastāvā ir arī ēstgribu rosinošas vielas.

Žāvētas dateles
Pateicoties lielajam folijskābes saturam, saldās dateles ir neaizvietojams produkts sievietēm grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā. Turklāt augļu sastāvā ir arī oksitocīns – viela, kas atvieglo dzemdības un veicina piena laktāciju.

Žāvēti bumbieri
Žāvētie bumbieri normalizē zarnu trakta darbību, izvada no organisma sārņus un toksīnus, stiprina imunitāti un uzlabo vielmaiņu.

Žāvētas vīģes
Vīģes stimulē gremošanu, palīdz uzveikt saaukstēšanos, sniedz mundruma sajūtu, ir veselīgas pret pārpūli un spēku izsīkumu.

Tautas medicīna iesaka
Pret hronisku aizcietējumu: samaļ 400 g žāvēto plūmju (bez kauliņiem), masai pievieno 200 g šķidra dabīga medus un izmaisa. Lieto pa tējkarotei vakariņu laikā, uzdzerot siltu ūdeni.

Pret aritmiju: samaļ 3 ēdamkarotes iepriekš izmērcētu aprikožu, pievieno glāzi kefīra un dzer kā jogurtu dienas laikā.

Pret saaukstēšanos un sausu klepu: 4–5 žāvētas vīģes aplej ar verdošu pienu, atdzesē, tad saberž. Maisījumu lieto siltu pa pusglāzei 2 reizes dienā.

Leave a Comment