Žāvētie augļi bagātina uzturu un ārstē. Bet izvairies no košām krāsām!


Laikā, kad svaigie augļi un dārzeņi ar dāsnu vērtīgo vielu daudzumu īpaši lepoties nevar, ēdienkarti ieteicams papildināt ar žāvētiem.

Ja ievēroti visi kaltēšanai nepieciešamie nosacījumi, žāvētajos augļos saglabājas aptuveni 70% vitamīnu un gandrīz 100% mikroelementu.

Žāvētas aprikozes
Galvenā žāvēto aprikožu bagātība ir lielais kālija daudzums. Šis mikroelements īpaši vērtīgs ir cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar sirdi un asinsvadiem. Kālijs novērš tūsku, normalizē sirds muskuļa darbību un stiprina asinsvadu sieniņas.

Bez kālija žāvētajās aprikozēs ir arī gana daudz A vitamīna (nepieciešams redzei, ādas veselībai, gļotādām un kavē krunciņu veidošanos), B grupas vitamīni (atbildīgi par nervu sistēmas saskanīgu darbību, aizsargā no depresijas un bezmiega) un dzelzs (uzlabo sejas krāsu un paaugstina organisma tonusu).

Pērkot žāvētās aprikozes, nevajag ļauties kārdinājumam un izvēlēties koši oranžās. Šī pievilcīgā krāsa liecina, ka konservēšanas nolūkos augļi apstrādāti ar sēru. Lai arī nekādu kaitējumu šāda augļu apstrāde organismam nenodara, taču aptuveni puse no sastāvā esoša B1 vitamīna tajos ir zaudēta. Daudz vērtīgākas ir tumši oranžās vai pat brūnās žāvētās aprikozes.

Par pārējiem žāvētajiem augļiem lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment