Vitiligo nemaz nav tik reta kaite. Kā palīdz augu līdzekļi?


Vitiligo ir hroniska kaits, kuras attīstību rosina psihiska rakstura traumas, virsnieru dziedzeru, vairogdziedzera un dzimumdziedzeru funkciju traucējumi.

Saslimšana sākas ar to, ka uz ādas parādās spilgti izteikti balti plankumi, kas pamazām saplūst un pakāpeniski kļūst arvien lielāki. Diemžēl ārstēšanai šī kaite praktiski nepadodas un likvidēt plankumus nav iespējams, taču var apturēt to augšanu un nepieļaut jaunu plankumu parādīšanos. Šiem mērķiem tautas medicīna iesaka:

* 2 ēdamkarotes žāvētu asinszāles stublāju aplej ar glāzi verdoša ūdens, 30 minūtes karsē ūdens peldē, tad 10 minūtes nostādina un izkāš. Lieto pa ēdamkarotei 3 reizes dienā pēc ēšanas.

Papildus ar novārījumu plankumus var arī apziest un ļaut, lai saules stari to apstaro: pirmoreiz 5 minūtes, pēc tam pakāpeniski laiku palielina līdz 20 minūtēm. Kurss – 20 procedūras. Plankumus var apziest ne tikai ar novārījumu, bet vasarā arī ar svaigu asinszāles sulu, ko izspiež no visa auga ziedēšanas laikā.

* Sezonas laikā katru dienu jāapēd 0,5 kg meža zemeņu un depigmentētie plankumi jāapziež ar to sulu.

* Baltie plankumi 5–6 reizes dienā jāapziež ar svaigi spiestu ūdenslēcu sulu.

* Plankumu apziež ar anīsa vai bergamotes eļļu un pēc tam neilgu laiku apstaro ar kvarca lampu vai pakļauj saules stariem.

* Periodiski plankumiem liek putriņā sarīvēta pastinaka apliekamo vai 2–3 reizes dienā problemātiskās vietas apziež ar pastinaka sakņu sulu.

* Divas ēdamkarotes pastinaka ziedu saberž pulverī un sajauc ar 100 g cūku iekštauku, maisījumu 10–15 minūtes karsē uz lēnas uguns, tad izkāš un lieto problemātisko vietu apziešanai.

* Līdzīgās daļās sajauc arālijas un baldriānu tinktūru un lieto 2 reizes dienā.

* Sajauc pa 20 g kumelīšu ziedus, salvijas lapas, asinszāles lakstus, kliņģerīšu ziedus, raudenes lakstus, nātru lapas un trejdaivu sunīša lakstus. Vienu ēdamkaroti maisījuma aplej ar glāzi verdoša ūdens, stundu nostādina, tad izkāš. Dzer pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā. Kurss – 2 mēneši.

* Ieteicams lietot arī B1 un B6 vitamīnu.

Leave a Comment