Vitamīni tumšajā gadalaikā: kurus izvēlēties katrai organisma vajadzībai


Pēc vasaras atpūtas, atsākot aktīvas ikdienas skolas, studiju un darba gaitas rodas papildus stress un sāk uzkrāties nogurums. Lai ķermenis justos mundrs un nepadotos saaukstēšanās riskam, uzturā var iekļaut tādus papildu palīgus kā vitamīni.

Dažādu vitamīnu kombinācijas, kāda konkrēta vitamīna lietošana vai polivitamīni uzturā palīdzēs ne tikai profilaktiskos nolūkos, bet arī spēs sniegt atbalstu imūnsistēmai saslimšanas gadījumā. Plašāk par to, kādus vitamīnus izvēlēties rudens un ziemas periodā, stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

C vitamīns – imunitātei
C vitamīns ir viens no organismam nepieciešamākajiem un efektīvākajiem vitamīniem imunitātes stiprināšanai. Tāpat C vitamīns palīdzēs cīņā pret ikdienas stresu, saaukstēšanos un pat ādas novecošanos.

Kaut gan to viegli iespējams uzņemt uzturā lietojot tādus augļus kā citrusaugļus, dzērvenes, kivi, un dārzeņus, piemēram, brokoļus, puķkāpostus, skābētus kāpostus, rudens un ziemas periodā noderēs arī uztura bagātinātāji, kuros daudz koncentrētākā veidā organisms iegūst nepieciešamo C vitamīna devu. Sevišķi noderīga C vitamīna trieciendeva ir pie pirmajiem saaukstēšanās simptomiem.

D vitamīns – saules aizstājējs
Saulainajā periodā D vitamīns ir viens no tiem, ko organisms pietiekamā daudzumā ražo pats, ja cilvēks noteiktu laiku atrodas saules staros. D vitamīns darbojas gan kā imunitātes sistēmas stiprinātājs, gan arī uzlabo pašsajūtu, novēršot bezspēku un apātiju, kā arī tas ir noderīgs kaulu un muskuļu stiprināšanai.

Latvijas tumšajā gada periodā ar vasarā uzkrāto D vitamīnu noteikti nepietiks, tāpēc aptiekā iespējams izvēlēties dažādus uztura bagātinātājus – kapsulu, pilienu vai eļļas formā. D vitamīnu profilaktiski visu cauru gadu ieteicams lietot veciem cilvēkiem, bērniem, grūtniecēm, kā arī cilvēkiem ar paaugstinātu garīgo vai fizisko slodzi.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment