Viss, ko nepieciešams zināt, lai uzturētu, zaudētu vai uzņemtu ķermeņa masu

Uzņemtās kalorijas

Tas attiecas uz visām kalorijām, kuras jūs uzņemat katru dienu ar ēdieniem, dzērieniem (izņemot ūdeni).

Iztērētās kalorijas

Tas attiecas uz visām kalorijām, kuras katru dienu sadedzināt.

– Tas attiecas uz kalorijām, kas sadedzinātas sporta nodarbībās – kardio treniņi, trenažieri, aerobika utt.
– ikdienas kustības- stāvēšana, sēdēšana, pastaigas, auto vadīšana, zobu tīrīšana, apģērba uzvilkšana utt.
– visas paša ķermeņa iekšējās kustības – elpošana, asins cirkulācija, pārtikas gremošana utt., jo arī šīm sīkajām, bet akūti nepieciešamajām ķermeņa “kustībām” nepieciešama enerģija.

KALORIJU PĀRPALIKUMS 

Ja cilvēks ikdienā uzņem vairāk kalorijas nekā patērē, tad rodas kaloriju pārpalikums. Kalorijas (diemžēl!) nevar pazust, tās, šajā gadījumā, uzkrājas sev ērtā vietā mūsu ķermenī kā rezerves.

Ķermenī ir 2 uzglabāšanas vietas neiztērētajām kalorijām: tauku šūnas un muskuļu audi.

Tāpēc kaloriju pārpalikums vienmēr liks jums kaut ko iegūt- muskuļus vai taukus, vai abus!

kalorijas

KALORIJU DEFICĪTS

Ja Jūs patērējat vairāk kaloriju, nekā uzņemat to ar pārtīku un dzērieniem- to sauc par kaloriju deficītu! Ķermenis iztērē visas kalorijas (kas ir enerģija) un tad, kad visas ir iztērētas, ķermenis ķeras klāt pie mūsu rezervēm- tauku šūnām vai muskuļu audiem. Tādēļ secinājums ir viens: kaloriju deficīts vienmēr “paņems” no ķermeņa kādu no daļām – taukus vai muskuļus.

kalorijas

ĶERMEŅA MASAS UZTURĒŠANA

Ja Jūs patērējat tik pat daudz kalorijas, cik Jūs ikdienā tās uzņemat- to sauc par ķermeņa masas uzturēšanu. Nerodas pārpalikums, nerodas deficīts, ir balanss un Jūs uzturat ķermeni pašreizējajā stāvoklī.

Šeit ir desmitiem dažādu metožu, vienādojumu, formulu un kalkulatoru, kas tam jāizmanto, no kuriem daži ir vairāk vai mazāk sarežģīti nekā citi, un bieži arī vairāk vai mazāk precīzi. Faktiski metode, kas ir ļoti precīza vienai personai, var būt ļoti neprecīza citai. Tāpēc es bieži vien iesaku izmantot visātrāko un vienkāršāko metodi. Tās tendence ir pietiekami precīza, un, salīdzinot dažādās metodes, jūs bieži vien atradīsit to, ka tie visādā ziņā ietilpst līdzīgā diapazonā. Tātad, šeit es ieteiktu … Ķermeņa svars (LBS) x 12-18 Paņemiet savu pašreizējo ķermeņa svaru mārciņās un vairojiet to 12 un 18.

Par  kaloriju kalkulatoru un daudz ko citu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment