Visi slavē ābolu etiķi. Iesakām to pagatavot mājās!

Pagatavošana
Vizuāli kvalitatīvus ābolus nemazgā, ja vajadzīgs, noskalo ar ūdeni, bet neberž, lai nenotīrītu rūgšanas procesam vajadzīgās sēnītes.

Izņem visas iebojātās vietas. Serdi un krītot gūtos brūnumus neizgriež.

Ābolus sasmalcina. Var sarīvēt uz rupjas rīves vai samalt gaļas mašīnā. Vislabākais veids ir salikt tos virtuves kombainā vai elektriskā smalcinātājā.

Ābolu masu pārliek lielā traukā (ne metāla!)

Pārlej ar siltu, vārītu ūdeni proporcijās 500 ml uz 400 g augļiem.

Pievieno cukuru vai medu (500 g) un rūpīgi samaisa.

Masai pievieno kaltētas rudzu maizes garoziņas. Pēc vēlēšanās var pielikt arī sauju rozīņu.

Vēlreiz visu samaisa, pārklāj ar marli 2 kārtās.

Trauku novieto siltā un tumšā vietā, piemēram, zem virtuves galda.

12-14 dienās izmaisa sagatavi 2-3 reizes diennaktī.

Pēc šī laika topošo ābolu etiķi izkāš, nospiežot biezumus.

Vispirms masu filtrē caur caurduri, pēc tam caur smalku sietu un marli.

Iegūto nedzidro šķidrumu pārlej tīrā traukā tā, lai vieta paliktu pāri.

Pievieno atlikušo cukuru vai medu un maisa, līdz tas pilnībā izkusis.

Pārsedz trauku ar marli 2 kārtās un liek siltā, tumšā vietā uz 40-60 dienām nemaisot.

Pēc 1,5 – 2 mēnešiem maisījums kļūs caurspīdīgs un nogulsnes nostāsies apakšā.

Etiķi ar tievas caurulītes palīdzību sapilda stikla burkās vai pudelēs. Aizvāko un glabā ledusskapī.

Leave a Comment