Vingrojumi delnām artrīta un artrozes profilaksei


Teicama artrīta un artrozes profilakse ir ik vakaru izvingrināt roku delnas. Pusstundu pirms procedūras rokas nomazgā un ieiež ar augu eļļu. Pēc 30 minūtēm rūpīgi noslauka ar papīra salveti un var sākt vingrojumu.

* Enerģiski sarīvē plaukstas tik ilgi, līdz tajās jūtams patīkams siltums.

* Ar kreisās rokas rādītājpirkstu maigām kustībām pēc kārtas izrīvē visus labās rokas pirkstus virzienā no pirksta pamatnes līdz nagam. Pēc tam analoģiski izmasē labās rokas pirkstus.

* Abām rokām pirkstu masāžu atkārto pretējā virzienā – no naga līdz pamatnei.

* Ar vienas rokas īkšķi un rādītājpirkstu stingri saņem otras rokas mazā pirkstiņa vidējo un apakšējo falangu, nofiksē, lai tas būtu iztaisnots, pēc tam 10 reizes saliec un iztaisno mazā pirkstiņa augšējo falangu. Līdzīgi vingrojumu atkārto visiem pārējiem pirkstiem.

* Ar vienas rokas īkšķi un rādītājpirkstu stingri saņem otras rokas apakšējo falangu un 10 reizes enerģiski saliec un iztaisno pirksta augšējo daļu (vidējo un augšējo falangu). Pēc tam līdzīgi vingrojumu atkārto visiem pārējiem pirkstiem.

* Plaukstas pie krūtīm saliek kopā kā lūgšanā un 1–2 minūtes, neatņemot vienu plaukstu no otras, ar visu spēku spiež kopā pirkstus, ievērojot īsu pauzīti starp katru uzspiedienu. Atkārto 3 reizes.

* Atstājot roku pirkstgalus saspiestus kopā, plaukstas attālina, cik vien iespējams, un 1 minūti spēcīgi saspiež saliktos pirkstu galus. Ar īsām pauzītēm vingrojumu atkārto 7 reizes.

* Delnas savelk dūrē, ar tām atbalstās pret galda virsmu un lielāko daļu ķermeņa svara pārnes uz rokām. Atbalstoties uz pirkstu kauliņiem, ar dūrēm “pastaigā” pa galda virsmu.

* Augumu iztaisno, vairākas reizes saberzē plaukstas, pēc tam tās enerģiski sasit, it kā aplaudējot sev par teicami izpildītiem vingrojumiem.

Leave a Comment