Veselīgo laimu var izaudzēt arī mājās! Pret kādām kaitēm tas palīdz?

Ar dzīvoklī izaudzētiem citroniem un mandarīniem šodien nevienu vairs īpaši pārsteigt nevar. Taču reti kurš zina, ka mājās var izaudzēt arī citus citrusaugļus, kas ir ne mazāk eksotiski un oriģināli, bet galvenais – veselīgi.

Viens no šādiem apbrīnojamiem augļiem ir laims, kura dzimtene ir Āzijas DA daļa un no kurienes tas XIII gadsimtā ievests Eiropā.

Laima kociņš ir daudz kompaktāks un miniatūrāks nekā istabas citrons, tā zari ir ar dzelkšņiem, bet lapas – intensīvi zaļas. Tas zied vairākas reizes gadā smaržīgiem baltiem ziediem, turklāt vienlaikus kociņu var rotāt gan pumpuri un ziedi, gan nogatavojušies augļi, kas ir ļoti līdzīgi citroniem, tikai mazāki.

Šiem miniatūrajiem “citroniņiem” ir plāna zaļa miziņa, zaļgans ir arī sulīgais mīkstums, bet sēklu nav vispār. Arī sula līdzinās citrona sulai, tikai ir aromātiskāka.

Spēcīgs aromāts ir arī augļiem, jo to mizā ir daudz ēterisko eļļu, kam ir stimulējoša un tonizējoša iedarbība.

Dažādu vērtīgo vielu satura ziņā laims tiek uzskatīts par neapstrīdamu čempionu. C vitamīna tajā ir daudz vairāk nekā apelsīnos un citronos – ne velti britu flotē jau XVII gadsimtā laima augļi tika doti jūrniekiem pret cingu.
Vēl tajos ir arī B grupas vitamīni, citrona un citas skābes.

Tā kā laima sula pazemina ķermeņa temperatūru un tai ir antiseptiska iedarbība, to iesaka dzert pret hipertoniju, avitaminozi un vīrusu slimībām.

Pret avitaminozi, mazasinību un pēc ilgstošām infekcijas slimībām: 1–2 reizes dienā 15 minūtes pirms ēšanas ieņem desertkaroti svaigi spiestas sulas.

Pret ēstgribas zudumu, pazeminātu kuņģa sulas skābes līmeni: katru dienu izdzer 1/5 glāzes svaigi spiestas sulas, atšķaidītas glāzē ūdens.

Pret angīnu: 4–5 reizes dienā 7–10 minūtes tur mutē gabaliņu laima ar visu mizu.

Pret nieru iekaisumslimībām: tējai pievieno ēdamkaroti laima sulas.

Pret rozi: problemātiskajām vietām liek laima sulas šķīduma (sajauc ar ūdeni attiecībā 1:5) kompreses.

Pret bišu, lapseņu, odu un arī nātru dzēlieniem: 2–3 reizes dienā problemātiskās vietas samitrina ar svaigu laima sulu.

Ja pēc zoba izraušanas radušies sarežģījumi: 2–3 reizes dienā brūcītē pilina 2–3 pilienus svaigi spiestas laima sulas.

Leave a Comment