Veģetārās ēdienkartes ābece. Pirmā daļa: 20-30 gadi


Ne mazums sieviešu (un arī vīriešu) mūsdienās pievēršas veģetārismam. Daļa – garīgu apsvērumu dēļ, daļa – cerībā atveseļot organismu vai atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Taču katram vecumam šajā uztura sistēmā ir savi plusi un savi mīnusi.

Speciālisti ir sastādījuši optimālu veģetāru ēdienkarti 20, 30 un 40 gadus vecām dāmām.

Vecums: 20-30 gadi
Plusi
Šajā laikposmā organismam ļoti nepieciešams liels daudzums minerālvielu, vitamīnu un ogļhidrātu, ko bagātīgi satur augu valsts produkti. Ja, protams, neaprobežojas tikai ar kāpostiem un kartupeļiem, bet uzturā tiek lietoti arī sparģeļi, pupiņas, lēcas un dažādi rieksti.

Mīnusi
Lai gan no ētiskiem apsvērumiem augu valsts diēta ir pati humānākā, tā izraisa vielmaiņu procesa palēnināšanos, kā rezultātā var sākt palielināties ķermeņa svars.

Kompromisa variants
Lai saglabātu slaidu augumu, ieteicamāka ir pusveģetāra diēta.

Tajā no ēdienkartes tiek izslēgta sarkanā gaļa, taču, pateicoties uzturā lietotajām zivīm, jūras produktiem un putnu gaļai, organisms saņem visas nepieciešamās barības vielas.

Turklāt tiek novērsts arī vitamīna B12 trūkums, kas nepieciešams nervu sistēmas normālai darbībai. Savukārt zivis un jūras produkti ir bagāti ar organismam vitāli nepieciešamajām olbaltumvielām un fosforu.

Aptuvenā ēdienkarte
Brokastis (350 kkal): vidēji liela bulciņa no rupja maluma miltiem, 50 g putnu gaļas desas, viens neliels biezpiena sieriņš (tauku saturs – 3%). 2-3 redīsi, kafija vai tēja ar pienu, bet bez cukura.

Otrās brokastis (250 kkal): kivi ar jogurtu.

Pusdienas (600 kkal): omlete no 2 olām un glāzes sagrieztu šampinjonu, paprikas un 5 karotēm nolobīto garneļu; glāze tomātu sulas.

Launags (150 kkal): glāze 2% piena ar karoti kliju.

Vakariņas (450 kkal): 2 šķēlītes rudzu maizes, 4 karotes kūpinātas zivs pastas, cieti vārītas olas, zaļie lociņi, glāze biešu novārījuma.

Leave a Comment