Veģetārās ēdienkartes ābece. Otrā daļa: 30-40 gadi


Ne mazums sieviešu (un arī vīriešu) mūsdienās pievēršas veģetārismam. Daļa – garīgu apsvērumu dēļ, daļa – cerībā atveseļot organismu vai atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

Taču katram vecumam šajā uztura sistēmā ir savi plusi un savi mīnusi. Speciālisti ir sastādījuši optimālu veģetāru ēdienkarti 20, 30 un 40 gadus vecām dāmām.

Vecums: 30-40 gadi
Plusi

Šajā vecumā saglabāt augumu labā formā nav viegli. Bet vingrošanai un citām fiziskām aktivitātēm, kā arī striktām diētām vienkārši neatliek laika un pietrūkst spēka. Tāpēc, izslēdzot no ēdienkartes kalorijām īpaši bagāto sarkano gaļu, arī šķiņķi un citus gaļas izstrādājumus, kas taukus satur slēptā veidā, izdodas saglabāt auguma proporcijas un nepieņemties svarā.

Mīnusi
Enerģijas patēriņš šajā aktīvās dzīves posmā ir īpaši augsts, un, ieviešot uztura ierobežojumus, organismā var rasties vitamīnu un mikroelementu trūkums, kas ātri vien liks sevi manīt pašsajūtas pasliktināšanās veidā.

Kompromisa variants
Vispiemērotākā šajā gadījumā ir piena-olu-veģetāra diēta. Tā nav sarežģīta un satur maz kaloriju. Tā kā 30 gadu vecumā organisma attīstība jau beigusies, var droši atteikties no gaļas un ierobežot ogļhidrātus.

Savukārt ar vitamīniem bagātie produkti parūpēsies, lai āda būtu teicamā stāvoklī. Piens un olas ir kalcija, fosfora un D vitamīna avots, kas kavēs nākotnē iespējamo osteoporozes attīstību. Aizmirst nevajadzētu arī jūras produktus – tajos esošais jods neļaus pazemināties organismā notiekošajiem maiņas procesiem.

Bez piena un piena produktiem, ēdienkarte jāpapildina ar olām, lēcām, dažādiem, riekstiem, makaroniem no rudzu miltiem, savvaļas rīsiem, liesu sieru. Ieteicamāks, protams, ir piens un piena produkti ar zemu tauku saturu.

Aptuvenā ēdienkarte
Brokastis (300 kkal): 3 karotes kukurūzas pārslu, karote sasmalcinātu lazdas riekstu un žāvētu aprikožu, glāze 2% piena, sausmaizīte, gabaliņš liesa siera, tomāts, kafija vai tēja bez cukura.

Otrās brokastis (250 kkal): banāns, jogurts.

Pusdienas (600 kkal): ar rīsiem, dārzeņiem un tofu sieru pildīti pipari (vai veģetārie kāpostu tīteņi), glāzē vārītu burkānu ar zaļajiem zirnīšiem, glāze tomātu zupas ar rudzu miltu nūdelēm.

Launags (200 kkal): ½ glāzes sojas pudiņa ar glāzi aveņu.

Vakariņas (300 kkal): omlete no 2 olām ar zaļumiem, ½ glāzes sagrieztu šampinjonu, nelielu tomātu un puraviem, tēja bez cukura.

Leave a Comment