Vai tiešām esmu zaķpastala? Kā atbrīvoties no fobijām


Ja fobija traucē normāli dzīvot, nevajag ar to cīnīties vienatnē. Pareizākais lēmums – apmeklēt psihologu. Bet tiem, kas raduši paļauties tikai uz saviem spēkiem, noderēs pavisam vienkārši ieteikumi.

Ar seju pret ienaidnieku
Nevajag visādi izvairīties no bailes izsaucošā objekta. Gluži pretēji – tikšanās ar to ir jāveicina. Piemēram, ja ir bailes braukt ar liftu, jāpalūdz kādam, kas izpelnījies uzticību, piebiedroties. Ar katru reizi bailes mazināsies.

Vairāk pozitīvā!
Jādzen prom visas nepatīkamās domas un drūmās ainas, ko tik pakalpīgi uzbur aktīvā iztēle. To vietā ierādāma līdzīgām, bet pēc nozīmes pretējām ainām (piemēram, iedomu “lifts noteikti iesprūdīs, un es tajā varu arī nosmakt” apmainīt pret “lifts ātri un ērti uzvedīs mani augšējā stāvā, jo kāpt tik augstu kājām būtu tīrās mocības”.

Pievērst uzmanību kam citam
Kolīdz jūtams, ka sāk uzmākties bailes, jāpievēršas kaut kam tādam, kas izdosies, piemēram, sākt lasīt grāmatu, skaļi runāt, skaitīt no 100 līdz 1, dziļi un ritmiski elpot, aplūkot un vārdos aprakstīt kādu priekšmetu (gleznu, ēku, pulksteni u.tml.). Tādējādi tiks atgriezta kontrole pār sevi un situāciju.

Jāsadedzina adrenalīns
Kur ir bailes, tur ir arī adrenalīns. Tieši šis hormons liek izbaudīt visas panikas lēkmei raksturīgās briesmīgās sajūtas. Lai adrenalīnu sadedzinātu, aktīvāk jākustas, “jāpaspēlējas” ar muskuļiem. Pašsajūta noteikti uzlabosies.

Leave a Comment