Vai klijas tiešām novērš resnās zarnas vēzi?

Klijas ir graudu ārējie apvalki, kurus parasti iegūst kā blakusproduktu, dzirnavās maļot miltus un putraimus. Ilgu laiku tika uzskatīts, ka tie spēj novērst resnās zarnas vēzi. Vai tā ir patiesība?

Dr. Bērkits uzskatīja, ka klijas spēj novērst resnās zarnas vēzi, samazinot laiku, kas sagremotajam uzturam nepieciešams, lai izkļūtu cauri zarnām. Taču pētījumi, kas veikti, lai rūpīgi dokumentētu šo aizsargājošo iedarbību, uzrādīja pavisam atšķirīgus rezultātus.

Austrālijā veiktajā pētījumā tika atklāts, ka sievietēm, kuras uzturā lieto daudz kviešu kliju, patiesībā resnās zarnas vēzis ir sastopams nedaudz biežāk. Turpretī četru gadu garumā veiktais pētījums, kurā piedalījās 58 pieaugušie ar paaugstinātu resnās zarnas vēža risku, tika noskaidrots, ka kviešu kliju lietotājiem šo audzēju lielums un skaits esot samazinājies.

Kviešu kliju iekļaušana uzturā, kurā dominē daudz šķiedrvielu, var palīdzēt novērst divertikulītu – zarnu slimību, kuras rezultātā iekaist mazie maisiņi, kas atrodas uz zarnu sieniņām. Tā kā klijas palīdz novērst aizcietējumu, klijas var būt ļoti noderīgs produkts tiem, kam ir hemoroīdi.

Visiem kliju veidiem, kuru sastāvā ir ļoti daudz šķiedrvielu (šis attiecas arī uz visiem citiem pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir daudz šķiedrvielu) ir liela nozīme svara kontrolē, jo tie rada sāta sajūtu bez pārēšanās. Šis, savukārt, var būt saistāms ar to, ka tie cilvēki, kas uzturā daudz lieto šķiedrvielu, mazāk pieņemas svarā un retāk slimo ar vēzi. Šāda arī ir tā likumsakarība.

Avots: Veselīga uztura rokasgrāmata

Leave a Comment