Un jūs zināt, kā darbojas kontracepcijas tabletes?

Labāk saprotot savu ķermeni, sievietei ir iespējams labāk saprast sevi, tālab arī vasaras pilnbrieda laikā jautājumu un atbilžu portāls Tikaisievietem.lv, sadarbībā ar Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociāciju, turpina rakstu sēriju “Hormoni sievietes dzīvē” par sievietes veselību dažādos vecuma posmos un dzīves brīžos, seksualitāti un izsargāšanos. Šajā rakstā plašāk par to, kā darbojas kontracepcijas tabletes, kā arī par to, kas var un kas nevar lietot kontracepcijas tabletes.

Sievietes dzīvi un veselību lielā mērā ietekmē hormonu līmeņi asinīs – hormonu līmeņu paaugstinājums vai pazeminājums nosaka arī to, vai sieviete var palikt stāvoklī, vai nē. Ir brīži, kad hormonu ietekmē ķermenī viss ir sagatavots iespējamai grūtniecībai, bet ir brīži, piemēram, bērniņa gaidīšanas laikā, kad sievietes hormoni nodrošina to, lai vēl viena apaugļošanās nevar notikt.

Hormoni, ko satur kontracepcijas tabletes – estrogēni un progestīni – darbojas tāpat kā organisma dabiskie hormoni, tikai, lietojot tos noteiktā režīmā un daudzumā, tie izmaina dabiskās hormonu svārstības un novērš ovulāciju un nevēlamas grūtniecības iestāšanos.

Kontracepcijas tabletes izmanto sievietes organisma dabīgo spēju iepauzēt auglību un, ar precīzām, mazām sintētisko hormonu devām nodrošina ne tikai kontraceptīvo efektu, bet arī ārstniecisko iedarbību.

Lietojot kontracepcijas tabletes, sievietes reproduktīvā sistēma it kā “paņem atvaļinājumu”, atļaujas sev atpūtas pauzi, kuras laikā var nedomāt par iespējamu grūtniecību un dzimtas turpināšanu līdz brīdim, kad tas kļūst aktuāli.

Ir divu veidu kontracepcijas tabletes – kombinētās kontracepcijas tabletes jeb KOK un viena hormona progestīna kontracepcijas tabletes jeb POK. To darbības veids ir līdzīgs, tomēr mazliet atšķirīgs.

Ja kontracepcijas tabletes tiek lietotas pareizi, to efektivitāte ir ļoti augsta – KOK pasargā no nevēlamas grūtniecības 99,2 – 99,9% gadījumu, POK efektivitāte ir 98%.

Būtiski atcerēties, ka kontracepcijas tabletes nedrīkst lietot vienlaicīgi ar asinszāles preparātiem! Arī vemšana un medicīniskās ogles lietošana ietekmē kontracepcijas tablešu efektivitāti. Kontracepcijas tabletēs esošās aktīvās vielas var nepietiekami uzsūkties, ja vemšana ir bijusi 3-4 stundu laikā pēc tabletes iedzeršanas. Šādā gadījumā svarīgi sekot līdzi lietošanas instrukcijai un sekot norādījumiem par aizmirstajām tabletēm.

Kombinētās kontracepcijas tabletes

Kombinētās kontracepcijas tabletes jeb KOK (kombinētā orālā kontracepcija) satur divas aktīvās vielas – sintētisko estrogēnu un progesteronu, kas ir ļoti līdzīgi tiem hormoniem, ko izstrādā sievietes organisms. Kontracepcijas tablešu klāstā ir pieejami gan vienfāzes preparāti, kuros visa cikla laikā tabletes satur noteiktu, nemainīgu devu hormonu, gan divu un trīs fāzu preparāti, kur hormonu devas cikla laikā ir mainīgas.

Parasti cikla laikā pirms mēnešreizēm strauji krītas gan estradiola, gan progesterīna līmenis. Tas izraisa ne vien menstruālo asiņošanu, bet ieslēdz mehānismu, kas veicina olnīcu darbību, jaunu folikulu augšanu un ar to saistīto estradiola līmeņa pieaugumu, kā arī ovulāciju, kuras laikā izdalās apaugļoties spējīga olšūna.

Lietojot kontracepcijas tabletes, sievietes organisms tiek pasargāts no straujā hormonu līmeņa krituma, tas ir stabils, tālab ķermenis saņem ziņu – auglība šajā brīdī piebremzējama, jauna ovulācija šobrīd nav nepieciešama. Šajā laikā olnīcas atpūšas, ovulācija nenotiek, tiek ražots neliels hormonu daudzums. Dabisko hormonu trūkumu kompensē ar tabletēm uzņemtie. Būtiski, ka pārtraucot kontracepcijas tablešu lietošanu, olnīcu aktivitāte atjaunojas, jo tajās atrodas folikuli, kas satur nenobriedušu olšūnu un vienmēr ir gatavi attīstīties, reaģējot uz signālu no hipofīzes.

Lietojot kontracepcijas tabletes grūtniecība neiestājas pateicoties 3 galvenajiem aspektiem:

• Nenotiek ovulācija, kas nozīmē – nav gatava olšūna, ko apaugļot.

• Tiek sabiezinātas dzemdes kakla gļotas, tās kļūst mazāk caurejamas spermatozoīdiem.

• Dzemdes iekšējais slānis endometrijs veidojas daudz plānāks.

No šiem trīs aspektiem lielāko kontraceptīvo efektivitāti nodrošina tieši ovulācijas nomākšana, tomēr gadījumā, ja sieviete ir aizmirsusi iedzert kārtējo kontracepcijas tableti, tieši dzemdes kakla gļotu un dzemdes gļotādas izmaiņas ir tās, kas pasargā no nevēlamas grūtniecības.

Medicīniskā valodā viss tas pats tiek skaidrots šādi:

• Estradiols hipofīzē piebremzē olnīcu folikulus stimulējošo hormonu FSH.

• Progestīns sūta uz hipofīzi signālu, ka jauna ovulācija šobrīd nav nepieciešama un piebremzē ovulāciju stimulējošo luteinizējošo hormonu LH.

• Progestīns sabiezina dzemdes kakla gļotas un padara tās mazāk caurejamas spermatozoīdiem.

• Dzemdes iekšējais slānis endometrijs veidojas daudz plānāks mazo, bet līdzsvaroto estradiola un progestīna devu dēļ. Tāpēc, ja gadījumā tomēr būtu notikusi ovulācija un olšūna būtu apaugļojusies, tā nespētu ieligzdoties.

Pateicoties tam, ka endometrijs ir plāns, arī menstruācijas kontracepcijas tablešu lietošanas laikā ir mazākas, īsākas, nesāpīgākas. Iespējams, uzsākot lietot kontracepcijas tabletes pirmajos ciklos menstruālā asiņošana būs neparedzama, atšķirīga no iepriekšējā, iespējams stiprāka, iespējams mazāka, var būt arī smērēšanās cikla vidū, bet parasti cikls noregulējas vismaz 3 mēnešu laikā. Ja sievietei cikls iepriekš bijis ļoti stabils, tas atgriežas ierastajā ritmā, ja menstruācijas bijušas ļoti neregulāras, tās sakārtojas un notiek regulāri, reizi mēnesī.

Progestīna kontracepcijas tabletes

Progestīna kontracepcijas tabletes jeb POK (progestīna orālā kontracepcija) satur tikai vienu hormonu – progesteronu. Šajā pretapaugļošanās līdzeklī nav estrogēna un ir salīdzinoši nelielas progestīnu devas. Šīs kontracepcijas tabletes var lietot arī māmiņas, barojot bērnu ar krūti, arī sievietes, kuras smēķē vai kāda cita iemesla dēļ nevar lietot KOK.

POK darbības pamatuzdevums ir nedaudz papildināt organismā cirkulējošā progesterona daudzumu un sūtīt signālu – iespējams tikko iestājusies grūtniecība – jāpiebremzē ar jaunu ieņemšanu. Dzemdes kakla gļotas kļūst biezas un spermatozoīdiem necaurlaidīgas, bet dzemdes iekšējais slānis endometrijs nepiemērots, lai tajā ieligzdotos apaugļota olšūna. Apmēram pusei lietotāju POK nobremzē arī olnīcu darbību un ovulācija nenotiek. Tomēr, vai tā notiek, lielā mērā ir atkarīgs no tablešu lietošanas precizitātes.

Lietojot POK daļai sieviešu saglabājas cikliska asiņošana jeb menstruācijas, daļai tās kļūst neregulāras, bet aptuveni 10 % sieviešu šo kontracepcijas tablešu lietošanas laikā var nebūt mēnešreižu.

Kontracepcijas tabletes neietekmē sievietes auglību pat pēc ilgstošas tablešu lietošanas vairāku gadu garumā. Pēc to pārtraukšanas auglības funkcijas atjaunojas vismaz 3 mēnešu laikā un sieviete var palikt stāvoklī.

Raksta turpinājumu un vēl noderīgu informāciju lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment