Trīs aizraujošas idejas ceļojumiem – dodamies ekstrēmā vidē!

Karstie tuksneši, mitrie, mūžzaļie lietus meži, saltie Arktiskie ledāji – piekritīsiet, tās ir vietas ar visai ekstrēmiem klimatiskajiem apstākļiem, kurus nav viegli izturēt ne cilvēkiem, ne arī dzīvniekiem, putniem vai kukaiņiem.

Dzīvnieku spējām piemēroties pārmaiņām un dzīvošanai visai ekstrēmos apstākļos – karstumā, aukstumā, mitrumā, sausumā, – veltīts arī satriecošais dokumentālo raidījumu cikls “Naidīgā planēta”, kas patlaban svētdienās skatāms “National Geographic”.

Taču šodien ikvienam ir iespēja savām acīm apskatīt šīs aizraujošās vietas un doties ceļojumā gan uz arktiskajiem apgabaliem, gan tuksnešiem, gan arī lietusmežiem. Lūk, daži ieteikumi, ko apkopojis “National Geographic”.

Aļaskā vai Kanādā apskatīt ledus lāčus

Strauji kūstošo ledāju dēļ Zemes arktiskie apgabali mediju uzmanības lokā ir jau vairākus gadus, īpaša vērtība tiek pievērsta arī baltajiem lāčiem, kuru dabiskā dzīves vide piedzīvo lielas pārmaiņas. Tieši tādēļ ne viens vien ceļotājs domā, ka ir īstais brīdis paviesoties pie šiem dzīvniekiem. Protams, lāči nekur nepazudīs, bet Eiropas iedzīvotājiem šāds ceļojums var būt laba iespēja paviesoties otrpus okeānam – Ziemeļamerikā.

Par vienu no pasaulē labākajām ledus lāču aplūkošanas vietām uzskata Kanādas arktisko daļu, Aļasku un Hadsona līča piekrasti ASV. Tur varot gūt teju satricinošu un autentisku ziemeļu pieredzi. Pie Hadsona līča atrodas viens no populārākajiem lāču vērotāju galamērķiem – Čērčila. Pilsētiņa atrodas līdzās lāču rudens migrācijas ceļam, kad tie pārvietojas tuvāk aizsalstošajam Hadsona līcim, kas ziemā ir laba medību vieta.

Savukārt Boforta jūrā pie Aļaskas ziemeļu krastiem par izcilu galamērķi tiek uzskatīta nelielā Bartera salas pilsētiņa Katkovika. Salā, kas ietilpst ASV Nacionālajā ziemeļu rezervātā, var noīrēt laivu īsiem izbraucieniem pa lagūnu. Polārlāču populācija te ir liela, tādējādi dzīvniekus var aplūkot gan atpūtas, gan arī rotaļu brīžos. Labākais laiks apmeklēt šo Ziemeļamerikas daļu ir no augusta beigām līdz oktobrim. Vienlaikus šīs ekspedīcijas patiks arī ziemeļblāzmas vērotājiem, to vērošanai labākais laiks ir no septembra līdz novembrim.

Eiropā par labu ledus lāču vērošanas vietu uzskata Svalbāras arhipelāgu Norvēģijas arktiskajā daļā, kur mītot vairāk lāču nekā cilvēku. Un, jā, arktisko ceļojumu eksperti iesaka mest mieru domai par Antarktīdas apskati, jo šobrīd ceļotāju daudzums šajā apvidū (vairāki desmiti tūkstoši cilvēku gadā) jau sāk sasniegt kritisko masu un negatīvi ietekmēt dabu.

Raksta turpinājums nākamajā lapā!

Leave a Comment