Triki grīdu aizsargāšanai, lai ilgi paliktu tīras un spožas


Pirms mazgāšanas grīdu izslaukiet vai iztīriet ar putekļu sūcēju. Mazgājiet viļņotā līnijā, nepaceļot mazgājamo suku no grīdas, sākot vienā galā un virzoties uz durvīm. Ja grīda ir ļoti netīra, var būt nepieciešams nomainīt mazgājamo ūdeni.

• Izvēlēties sūkļveida slotu flīžu grīdas tīrīšanai, jo ar šādu slotu labāk iztīrās šuves un mazi negludumi flīzēs. Īpaši netīrām vietām lietojiet beržamo suku un mazgājiet flīzes ar rokām – reizēm nekas nevar aizvietot roku darbu.

• Tīriet akmens grīdas, pievienojot ūdenim nedaudz amonjaka. Šī kombinācija arī liek nespodrām grīdām spīdēt kā jaunām.

• Nolakojiet irdenas terakotas un nelakota dabīga akmens grīdas ar linsēklu eļļu, tiklīdz tās ieklātas (pirms gruntēšanas) un nemazgājiet ar mitru slotu divas nedēļas.

Tādā pat veidā varat aizsargāt grīdas pret mitrumu telpās, kur tiek daudz staigāts, piemēram, gaiteņos un virtuvē.

• Šķidruma traipus (piemēram, tēju, kafiju, kolu, sarkanvīnu, augļu sulas un tinti) no porozām flīzēm notīriet, samitrinot tās ar nelielu daudzumu parasta traipu tīrītāja, kas nopērkams ķīmijas vai saimniecības preču veikalos.

• Laminētas grīdas izslauka un izmazgā ar mitru birsti. Pārāk daudz mitruma var likt materiālam piebriest.

• Lakotu korķa grīdas klājumu izmazgā ar mitru slotu un pēc tam noslauka sausu. Vasku nelielā daudzumā uzklāj divas reizes gadā un laiku pa laikam nopulē līdz spīdumam. Ar vinilu pārklātu korķa segumu noslaucīt sausu nevajag.

• Akmens grīdu vislabāk var aizsargāt, uzklājot cementa laku un vasku. Plātņu un akmens grīdas segumu notīra ar ūdeni un nelielu daudzumu mājsaimniecības mazgājamā līdzekļa, bet esiet uzmanīgi – pārāk liels tīrītāja daudzums var noņemt krāsu. Pēc izmazgāšanas un nosusināšanas uzklājiet nedaudz citrona eļļas, lai grīda spīdētu kā jauna. Lieko eļļu noslaukiet ar sausu lupatiņu.

• Pulētas kaļķakmens grīdas nopulējiet ar zema pH līmeņa universālo tīrītāju, citādi tās kļūs nespodras. Lietojiet tīrītāju ar tik maz aktīvām ķīmiskām vielām, cik vien iespējams (10-20 procenti) un ne vairāk kā 4 procentiem fosfāta, jo šīs sastāvdaļas vidē nesadalās.

• Dabīgā akmens, piemēram, marmora vai kaļķakmens, grīdu mazgāšanai nelietojiet etiķi. Skābi saturoši tīrītāji tās var šķīdināt.

• Linoleja grīdas tīriet ar ūdeni, kas noliets no vārītiem kartupeļiem.

• Švīkas un netīrumus no grīdlīstēm, kas pārklātas ar poliuretāna vai eļļas krāsu, notīriet ar sūklīti un taukus šķeļošu, universālu mazgāšanas līdzekli, pēc tam noslaukiet ar ūdenī samērcētu lupatiņu. Var lietot arī mājsaimniecības aerosolu, bet atcerieties, ka tas jāizsmidzina uz tīras lupatiņas, nevis tieši uz grīdlīstes, lai novērstu svītru veidošanos un tas nenokļūtu uz grīdas.

• Ja uz grīdlīstēm ir tiešām grūti noņemami traipi, neredzamā vietā pārbaudiet stiprāka mazgāšanas līdzekļa iedarbību, uzberot to uz plastikāta beržamās salvetes. Ja pārbaudē nerodas nekādi bojājumi, lietojiet šo metodi uz visas grīdlīstes.

Leave a Comment