Trenēties mazliet un neregulāri vai netrenēties pavisam – kas augumam ir ļaunāk?

Kas augumam ir daudz ļaunāk: netrenēties pavisam vai trenēties neregulāri?
Noteicošā loma ir tavas fiziskās sagatavotības summārajam līmenim, tāpēc pat viens vienīgs treniņš ir noteikti labāk, kā vispār nekas. Taču neregulāras nodarbības (proti, 1-3 reizes mēnesī) redzamu rezultātu nesniegs: tava fiziskā forma un sagatavotības līmenis paliks kā iepriekš. Taču tas vēl nenozīmē, ka tu pieņemsies svarā.

«Ja fitnesā esi vēl zaļš, iesāc ar 2 treniņiem nedēļā. Savukārt pēc 2-3 mēnešiem pārej uz režīmu 3 treniņi nedēļā. Ja tavā rīcībā ir daudz brīva laika un nav nopietnu veselības problēmu, izmēģini nodarboties biežāk, piemēram, 4 reizes nedēļā. Tai pat laikā neaizmirsti katra treniņa slodzi samazināt.

Atpūtas brīži treniņu laikā

Ja esi trenējies regulāri (2-3 reizes nedēļā pusgada laikā), nedēļu ilga prombūtne uz taviem rezultātiem neatspēlēsies, un tu iekļausies savā treniņu procesā bez jebkādām piepūlēm.
Pēc 2 izlaistām nedēļām pievērsties ierastiem treniņiem nav viegli, tāpēc būs nepieciešami 1-2 ievadtreniņi. Pilns formas zudums ilgstošas prombūtnes laikā tiešā veidā atkarīgs no tā, cik ilgi un cik bieži tu esi trenējies iepriekš. Ja esi darbojies 1-2 mēnešus un esi paņēmis taim-autu uz 4 un vairāk nedēļām, tu riskē zaudēt panāktos rezultātus pilnībā, sākot treniņus no nulles.

Gadījumā, ja esi trenējies regulāri visa gada garumā un pat ilgāk, mēneša ilga prombūtne veicinās tikai 10-15% jūsu iepriekšējā rezultāta zaudējumus, kas būs viegli kompensējami.

Fakti

30% fitnesa entuziastu trenējas 2-3 reizes nedēļā, zāli apmeklējot katru otro dienu. Tas ir optimālākais treniņu režīms, kad organisms pagūst atjaunot enerģiju nākamajai nodarbībai.

Nepārēdies. Lai vai cik ļoti tev nekārotos apēst pēc treniņa kādu gardumu, neļauj savai kārei atgūt tev tās kalorijas (dažkārt pat ar uzviju!), no kurām tu «vaigu sviedros» nodarbību laikā esi centies tikt vaļā. Stundu pēc spēka treniņa apēd olu ar pilngraudu maizes gabaliņu vai 100 g vājpiena biezpiena. Tas palīdzēs apslāpēt aktīvo apetīti un tādējādi ļaut organismam ātrāk atjaunoties pateicoties olbaltumvielām, kas ir svarīgs būvmateriāls, kā arī ogļhidrātiem (glikozei).

Atpūties. Treniņi jāapmeklē tā, lai organisms pagūtu atjaunot spēkus un uzkrāt enerģiju nākamajam fitnesa kluba apmeklējumam. Ja tu trenējas līdz spēku izsīkumam, aizmirstot par atpūtu, drīz vien tevi pieveiks nogurums, vājums un nevēlēšanās turpmāk treniņus vairs apmeklēt.

Nepārslogo sevi. Nesteidzies sekot to cilvēku piemēram, kas trenējas 4-5 reizes nedēļā. Šāds treniņu režīms paredz uzkrātās pieredzes bagāžu, jo pretējā gadījumā tu vari savam organismam lieti kaitēt. Jo biežāk trenējies, jo mazākai slodzei jābūt. Tai pat laikā dienas kārtība jāveido tā, lai laikā starp treniņiem pagūtu atjaunoties.

Avots:

Leave a Comment